Mostar: Uhićeni Boris Kordić i Josip Kvesić, šef i inspektor Službe za poslove sa strancima BiH

sipa
...na širem području Mostara i Hercegovine te lišili slobode više osoba i izvršili pretrese na oko 10 lokacija.

Lišeno je slobode šest osoba i izvršeni su pretresi u općinama Mostar, Grude i Čapljina. Aktivnosti su provedene u okviru istrage o kaznenim djelima organiziranog kriminala, zlouporabe položaja ili ovlaštenja i iznude, a među osobama lišenim slobode su i službene osobe, dva visokopozicionirana pripadnika Službe za poslove sa strancima (SPS BiH).

Kako portal "Dnevnog avaza" neslužbeno saznaje uhićeni su Boris Kordić, šef terenskog centra službe u Mostaru i Josip Kvesić, inspektor sa strance u Mostaru.

Inače, akcija koju su danas na širem području Hercegovine proveli policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a po nalogu Tužiteljstva BiH, rezultat je inicijative i višemjesečnih aktivnosti Inspektorata unutarnje kontrole Službe za poslove sa strancima.

Ured za unutarnju kontrolu Službe za poslove sa strancima je prije pet mjeseci došao do saznanja o nezakonitim radnjama odnosno koruptivnim oblicima kriminala, o čemu je odmah izvještena SIPA i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Predane informacije kao i aktivnosti koje su uslijedile nakon razmjene podataka sa SIPA-om i Tužiteljstvom BiH dovele su do današnjeg uhićenja više osoba, među kojima i dva službenika Službe.

U narednom periodu rukovodstvo Službe će u skladu sa daljim odlukama Tužiteljstva, odnosno Suda BiH odlučiti koje mjere će biti poduzete prema ovoj dvojici visokopozicioniranih službenika Službe. Za sve dalje informacije o ovom slučaju nadležno je Tužiteljstvo BiH.

Provodeći istragu u predmetu kodnog naziva „Pelegrino" otkrivena je organizirana kriminalna grupa, u kojoj je više osoba vršilo zlouporabe službenog položaja i iznude koje su u vezi s boravkom i radnim statusom stranih državljana u BiH.

Osobe lišene slobode u ovoj akciji se sumnjiče da su izvršile kaznena djela organizirani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH, zlouporaba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ-a BiH i iznuda iz člana 295. KZ-a FBiH.

Postupajući tužitelj će u zakonskom roku ispitati osumnjičene i nakon toga će odlučiti hoće li prema Sudu BiH uputiti zahtjev za određivanje mjere pritvora.

Tužiteljstvo BiH nastavlja borbu protiv svih oblika kriminala, a naročito nezakonitih aktivnosti u kojima sudjeluju ovlaštene policijske osobe i drugi službenici institucija koji zlouporabom položaja vrše kaznena djela.