Mostar: Uhićen policajac koji je naplatio 500 maraka kazne za nepostojeći prekršaj i prijetio Zagrepčaninu

...djelo zlouporabe položaja i ovlasti, lišili slobode policajca Policijske stanice Centar - Policijske uprave Mostar.

Navedeno kazneno djelo policajac je napravio 18. travnja ove godine u Ulici kralja Tomislava u Mostaru tako što je od vozača DM, koji je upravljao vozilom "Audi RS5", zagrebačkih registarskih oznaka naplatio iznos od 500 maraka, spočitavši vozaču da je počinio težak prekršaj za koji je zapriječena visoka novčana kazna i oduzimanje vozačke dozvole.

Navedeni prekršaj vozača nije evidentirao u službeni patrolni nalog niti je vozaču izdao nalog za pokretanje prekršajnog postupka odnosno za plaćanje novčane kazne, već je novčana sredstva prisvojio.

Sektor krim policije i Odjel za profesionalne standarde pri Upravi policije postupili su na temelju dobivenih saznanja, te utvrdili sve činjenice i okolnosti i prikupili sve relevantne dokaze o izvršenju ovog krivičnog djela, te je policajac lišen slobode. Oduzeta mu je policijska iskaznica, službeno oružje i službena odjeća.

Uprava policije, Odjel za profesionalne standarde u posljednjih mjesec dana provodi intenzivnu aktivnost na planu kontrolne djelatnosti u cilju poštivanja zakonitosti i odgovornosti svakog policijskog službenika u primjeni policijskih ovlasti na temelju Zakona, što je u skladu s programskim aktivnostima i strategijom suzbijanja kriminala i korupcije u vlastitim redovima i kontinuirano će nastaviti sa ovim aktivnostima u suradnji s građanima i svim organizacijskim jedinicama na području HNŽ, priopćeno je iz Uprave policije MUP-a HNŽ.

Izvor: Dnevni avaz.