Konobar iz Gruda prizno krađu u Imotskom

silovanje, živinice, rtv slon, silovanje, živinice, akcija, policija, droga, uhićeni, akcija, kamen, krađa, FBIH, zaštitar, silovanje, kalesija, Livno, Nasilje u obitelji, napad, prevara, BIH, sanski most, pokušaj ubojstva, Drinovci, krađa, MUP ZHŽ, tasovčići, pljačka, suđenje, Čapljina, dretelj, krađa, Imotski, Zagreb, Grude, Mostar, pljačka, ljekarna, livnjak, travničani, krađe, Hercegovina, Jasenica, suđenje, pokušaj ubojstva, Zdenko Buhovac, pokušaj ubojstva, suđenje, Jablanica, Mostar, nož, ubojstvo, susjedi, Mostar, Neredi, navijači, Mostar, policajac, optužba, lopov, uhićenje, Mostar, bomba, velika kladuša, diskoteka
Riječ je o Kristijanu Toliću (24) iz Odžaka i Marku Grizelju (24) iz Sovića kod Gruda, koji imaju boravište u Imotskom, ali zapravo žive i rade u Zagrebu. Prvi je već bio poznat policiji, a drugi im je kao konobar potpuni anonimus. Upravo su ih u Zagrebu i uhitili nakon što su ih povezali s ranojutarnjom oružanom pljačkom suvlasnika mjenjačnice, kojem su oteli dvije torbe pune novca.

Osim te pljačke, njih dvojicu se, uz još Danijela Vlašića (31), također iz Sovića, tereti i za razbojnički prepad krajem prosinca prošle godine kad su upali u kuću i, opet prijeteći oružjem, zavezali Mariju Majić (57), veterinarovu suprugu, te joj uzeli oko tisuću kuna, zlatninu i mobitel, koji ih je i odao. Kako doznajemo, u pretresu kuće Vlašića, inače stolara, pronađeno je gotovo 3000 eura i 15.000 kuna, a osumnjičeni Danijel je tvrdio da su to očevi novci.

Nakon priznanja da je u mercedesu vozio dvojicu počinitelja, pušten je kući. Inače, početkom godine mu je u Sudu BiH potvrđena optužnica za krijumčarenje cigareta. Ni njemu to nije trebalo da bi preživio.

- Netko je pokucao na ulaznim vratima, bila sam sama u kući jer mi je suprug na terenu. Pomislila sam, to je netko od mojih susjeda. A kad sam otvorila, preda mnom su stajala dvojica muškaraca u crnim kožnim jaknama, jedan je na sebi imao traperice i bijele tenisice, a obojica na glavama crne maske, tako da im je bilo nemoguće vidjeti lice.

Nisam se odmah šokirala, mislila sam da je to neka šala, no kada je jedan od njih rekao da mi je bolje surađivati i pri tome izvadio šaržer iz pištolja, shvatila sam da je vrag odnio šalu. Pitali su za novac, rekla sam da imam nešto u novčaniku.

- Odveli su me na kat kuće i zavezali ljepljivom trakom za stolicu, a molila sam ih da mi traku ne stave na usta, da neću vikati. Poslušali su me. Tako zavezana bila sam, činilo mi se, cijelu vječnost, nadajući se da će netko od mojih doći. "Nitko ti neće doći jer smo tako organizirali i imamo pomagače", rekao mi je jedan od maskiranih. Vrijeme je prolazilo i oni su isprevrtali sve po kući, pronašli su nekih 900 kuna, uzeli mobitel.

Nakon pola sata sve je utihnulo, a ja sam se nekako domogla škara koje su bile u blizini, prerezala sam traku i krenula na prvi kat. No, oni su zatvorili sva vrata, pa sam se pobojala da su još u kući - ispričala je Marija Majić. Razbojnici su se 3. siječnja odlučili na još jedan pljačkaški pohod. Tada su u 6.45 usred Imotskog dvojica maskiranih sačekale Sičenicu koji je upravo izišao iz svoje kuće, udaljene stotinjak metara, i zaprijetili mu pištoljima dok je odlazio na posao.

U naguravanju su ga svladali i odnijeli oko 20.000 eura te gotovo 100.000 kuna. Kako se spominje, policajci nakon uhićenja razbojničkog dvojca nisu uspjeli naći opljačkani novac jer su ga razbojnici potrošili na kupnju novih automobila.

Izvor: slobodnadalmacija