Grude: Rasvjetljeno kazneno djelo Izazivanje šumskog požara

...građana da dvije nepoznate osobe potpaljuju požare u blizini regionalne ceste R420 (Posušje -

Grude).

Prema zaprimljenoj prijavi nepoznate osobe kretale su se iz smjera Posušja s motornim vozilom marke Audi, tamne boje, HR registarskih oznaka te su, u trenucima dok je puhao snažan vjetar, potpalile jedan požar na lokalitetu Raško Polje i tri požara u mjestu Gornji Zorići.

Zahvaljujući informacijama dobivenima od građana u 19:35 h, u Ulici fra Gabre Grubišića u Grudama, slobode su lišeni vidno alkoholizirani vozač Audija M. Š. (57) i suvozač stariji maloljetnik, oba iz mjesta Pocrte, općina Grude.
M. Š. (57) i stariji maloljetnik privedeni su u službene prostorije PU Grude gdje je M. Š. (57) alkotestiran - izvršenim alkotestiranjem kod istoga je izmjereno 1,81 ‰ alkohola u dahu.

U nazočnosti socijalnog radnika i jednog od roditelja sinoć je nad starijim maloljetnikom izvršena kriminalistička obrada tijekom koje je isti u cijelosti priznao izvršenje kaznenog djela, a danas će se, u svojstvu osumnjičenoga, uzeti iskaz od M. Š. (57).

Po završetku kriminalističke obrade PU Grude podnijet će Županijskom tužiteljstvu Izviješće o počinjenom kaznenom djelu protiv M. Š. (57) te protiv starijeg maloljetnika.

Inače, za kazneno djelo Izazivanje šumskog požara zapriječena je kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina.

NAPOMENA: U smislu Kaznenog zakona FBiH pod pojmom "stariji maloljetnik" smatra se osoba koja je u vrijeme počinjenja kaznenog djela navršila šesnaest, a nije navršila osamnaest godina života.

mupzzh.ba