FOTO  Civilna zaštita HNŽ-a traži od države nabavku letjelica za gašenje požara

kanader

"Zbog velikog broja požara koji pogode prvenstveno HNŽ-e krajnje je vrijeme da više razine vlasti razmisle o nabavci letjelica za gašenje požara bilo polovnih ili novih, te da time učinkovitije i brže djelujemo pogotovo na početku požara te time smanjimo širenje i kasnije veće probleme, te rasteretimo i Oružane snage BIH", navodi se u priopćenju

Iz Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a podsjećaju kako je u toj županiji od početka godine zabilježeno preko 1700 požara, a samo u proteklih 20-tak dana njih 400 s ukupnom vatrenom crtom od preko 50 kilometara.

"Iako je većina ovih požara ugašena i stavljena pod nadzor djelovanjem vatrogasaca sa zemlje, problem predstavljaju požari na teško pristupačnim i minama kontaminiranim mjestima koje je nemoguće gasiti sa zemlje i tada smo primorani obratiti se Oružanim snagama BiH koji jedini mogu pomoći u tom trenutku i gasiti požar iz zraka. Oružane snage BiH kao i uvijek do sada su izašle u susret pa često i po nemogućim uvjetima gasile vatru", navodi se u priopćenju.

Iz Uprave nadodaju kako je zahtjev za pomoć u gašenju požara iz zraka upućen 8 puta prema Oružanim snagama BiH te jednom prema EUFOR u BiH.

"U zaštitu i prevenciju od požara se ulažu znatna sredstva ali bez letjelice teško se možemo izboriti s ovakvim požarima. Mi imamo ozbiljan problem u ovim ljetnim vremenima kada požari izbijaju svakodnevno na različitim mjestima, te smo prinuđeni tražiti pomoć iz zraka od Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji jedni imaju tu mogućnost", navodi se Iz Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a, koja ističe kako kako nisu sami u mogućnosti da nabave takvu vrstu letjelica.

Iz Uprave napominju da su, sukladno svojim mogućnostima, dodijelili svakoj općini po jedno vozilo i trenutno završavaju fazu nabavke još po jednog vozila. Ujedno su i instalirali sustav za rano otkrivanje požara u općinama Neum, Ravno i Čapljina kroz projekt Holistic.

"Ako smo bili ujedinjeni u poplavama i ostalim nesrećama u državi i zajedničkim angažmanima i snagama uspješno djelovali i pokazali da možemo riješiti i najveće probleme, krajnje je vrijeme da zajedno pristupimo o ovom problemu te nađemo sredstva za nabavku letjelice za gašenje požara koja će biti svima od pomoći, ne samo u HNŽ-e u vrijeme požarne sezone", navodi se u priopćenju.