FOTO  Tri prijateljice i trenerice Mila, Anja i Matea nižu brojne uspjehe s mažoretkinjama iz Čitluka

mažoretkinje čitluk

U jesen 2017. godine, tri prijateljice Mila Blažević, Anja Andričević i Matea Miličević utemeljile su Klub Mažoretkinja općine Čitluk.

Nakon što su se prestale baviti onim što najviše vole, svoje znanje odlučile su kao trenerice prenijeti na neke nove i mlađe generacije. U nepune dvije godine ostvarile su velike uspjehe na brojnim natjecanjima, a dvije mlade članice kluba ostale su čak i prvakinje Europe.

Uistinu impresivni uspjesi za ne tako davno osnovani klub. 

-Nas tri smo prijateljice od malih nogu, a spojile su nas upravo mažoretkinje. Trenirale smo zajedno skoro trinaest godina i došlo je vrijeme da se povučemo. Međutim, ljubav prema mažoret plesu, navela nas je da stečeno znanje prenesemo i na druge. Kako ste i sami rekli, u jesen 2017. godine sastale smo se i započele realizaciju plana oko osnutka. Izabrale smo općinu Čitluk jer nam je blizu gdje imamo rodbinu, te vučemo korjene od tamo,a nema niti jedan klub preodređen samo za djevojčice, kaže Mila Blažević za Hercegovina.info.

Kaže kako je im je od velike pomoći bio i načelnik Općine Čitluk Marin Radišić.

mažoretkinje čitluk

-Od samog početka u kontaktu smo s načelnikom gospodinom Marinom Radišićem. Uz njegovu dozvolu smo uzele ime Općine u našem službenom nazivu, te odradile prve upise. Samim time i Općina je imala ulogu za utemeljenje.

Kakav je odaziv bio u prvom trenutku?

Dogovor s načelnikom je bio, ako na upis dođe minimalno trideset djevojaka i djevojčica da možemo zapožeti s radom. No na prvom upisu se upislo oko 80 njih, što je nadmašilo sva naša očekivanja.

Koliko danas klub članica broji, u koliko kategorija?

-Mažoretkinje Općine Čitluk danas broje 90 članica u više kategorija: Dječiji sastav A u dobi od 4 do 7 godina, zatim kadeti A i kadeti B u dobi od 8 do 11 godina,  juniori A i juniori B u dobi od 12 do 15 godina, te Dječiji sastav Čerin.

U samim počecima djevojke su dobile poziv od MNK Brotnjo koji je u tom periodu igrao važne utakmice Ppremijer lige Bosne i Hercegovine. Znale su nastupati pred punom dvoranom, što je bilo ogromno iskustvo za mnoge od njih.

mažoretkinje čitluk

-Na samom početku veliku podršku smo dobile od MNK Brotnjo i ovim putem im seželimo zahvaliti. Nastupale smo na njihovim utakmicama i na taj način stekli suradnju. Utakmice MNK Brotnja su jako dobro posjećene, posebno je bilo polufinale i finale Premijer futsal lige BiH kojoj smo prisutvovale i uveličale svojim nastupom.

mažoretkinje čitluk

U Čitluku ste bile i domaćin državnog prvenstva?

-Tako je. Ove godine u svibnju održano je državno prvenstvo Nacionalnog mažoret saveza Bosne i Hercegovine gdje smo upravo mi bile domaćini tako velikog prvenstva. Ugostile smo osam timova iz osam gradova Bosne i Hercegovine. Na prvenstvu sudjelovalo je preko 700 djevojaka i djevojčica. Sportska dvorana u Čitluku u kojoj je održano prvenstvo bila je popunjena do posljednjeg mjesta čak se tražilo i mjesto više, što pokazuje koliki je odaziv bio. Samom organizacijom i uspjehom naših djevojaka smo prezadovoljne.

Kakvim se uspjesima možete pohvaliti za ove nepune dvije godine rada i djelovanja?

mažoretkinje čitluk

-Naše prvo sudjelovanje na prvenstvima bilo je na državnom prvenstvu u Uskoplju lipanj 2018. godine, gdje smo nakon samo 4 mjeseca postojanja, osvojile prvu i to srebrenu
medalju u kategoriji kadet duo pompon Klara Juričić i Mia Vlaho. Iste te godine u
mjesecu listpadu smo sudjelovale na Europskom kupu na Ohridu gdje se nas kadetski duo pompon popeo na sami vrh osvojivši zlatnu medalju, a kadetska formacija pompon se okitila srebrenom medaljom. No tu nismo stale uspjehe smo nastavile nizati dalje i to pred domaćom publikom gdje smo osvojile tri brončane medalje u kategorijama kadet solo štap, kadet duo štap, te junior pompon formacija i jednu srebrenu medalju u kategoriji kadet duo pompon. Krajem devetog mjeseca ove godine smo sudjelovale na Europskom kupu u Vukovaru. Kući smo se vratile okićene medaljama. Juniori formacija pompon okitile su se brončanom medaljom, kadet solo pompon srebrena medalja, te su Marija Barbarić i Ema Juričić osvojile europsko zlato u kategoriji kadet duo pompon.

Veliki uspjeh doživjele su i  Marija Barbarić i Ema Juričić, kadet duo pompon.

-Naše Marija i Ema su se na Europskom kupu u Vukovaru popele na najviše postolje. Osvojile su zlatnu medalju u svojoj kategoriji i time obranile titulu europskih prvakinja, što nije bio niti malo lak zadatak, a to dokazuje da se u toj kategoriji natjecalo osam gradova i baš one su izabrane za one najbolje. Cijeli kolektiv čilučkih mažoretkinja je jako ponosan na njih.

mažoretkinje čitluk

Koliko je truda i treninga potrebno za takve uspjehe?

-Da bi se postigli vrhunski rezultati potrebno je jako puno odricanja i rada u bilo kojem sportu, pa tako i u mažoretkinjama. Mi itekako radimo i trudimo se, što pokazuju i dokazuju naši rezultati na natjecanjima. Kroz godinu treniramo dva puta tjedno, no dva mjeseca pred natjecanje skoro svaki dan imamo treninge. Slobodno možemo reći da treniramo cijelu godinu naporno uz neku malu stanku od nekih dvadesetak dana u ljetnom period, a vjerujte da bismo i to iskoristile, no nemamo prikladne uvijete za treniranje. Treniramo gdje stignemo i gdje se snađemo. Ovim putem želimo se zahvaliti ravnatelju OŠ Čerin gospodinu Peri Petrušiću, koji nam je dao ključeve svoje školske dvorane i pomogao kad nam je najviše trebalo, te mjesnoj zajednici Krehin Gradac i ravnatelju OŠ u Čitluku gospodinu Kapularu koji su nam također izašli u susret.

Kakvi su planovi i ciljevi za budućnost?

-Trenutno smo bazirane na upise koji još uvijek traju, te se spremamo za sljedeće državno natjecanje i nastupe kojih je svaki mjesec sve više i više.

Kako vam se mogu pridružiti sve zainteresirane djevojčice i djevojke?

-Djevojke i djevojčice na području Čitluka mogu se upisati ponedjeljkom od 17:00 do 18:00 i srijedom od 18:00 do 19:00 u domu u Krehin Gracu. Djevojke i djevojčice na području Čerina, petkom od 17:30 do 19:00 i subotom od 13:30 do 15:00 u dvorani O.Š. Čerin. Ovom prilikom želim poručiti svima koji nisu bili na upisima, a žele trenirati s nama, upisati se možete u ovim navedenim terminima do kraja listopada. Za više informacija Klub možete kontaktirati preko FB stranice “Mažoretkinje Općine Čitluk” , instagram stranice “mazoretkinje_citluk” ili na mail [email protected] Veselimo se novom početku, kazala je Mila Blažević u razgovoru za Hercegovina.info.