Priopćenje za javnost Ive Jerkića, načelnika općine Čitluk

Čitluk, Čitluk, vrtić
Ovo govorim iz razloga što je posljednjih 15-ak dana bilo dosta polemike oko sadnje vinograda na lokalitetu Potpolje, točnije Općuš i Vranja Dubrava a što je po mome mišljenju rađeno protivno članku 40 Zakona o poljoprivrednom zemljištu. 

Iako se Općina Čitluk početkom godine pismeno obratila Vinariji i upozorila ih da je usvojen dokument pod nazivom Strategija razvitka javnih cesta u općini Čitluk za razdoblje 2007. - 2020. godine i da po toj Strategiji jedna od prometnica ide upravo preko spomenute lokacije te da ne podižu nove zasade vinograda dok se ne usvoji novi prostorni plan koji je već u fazi izrade, to nije poštovano.

Vinarija Čitluk je protivno našem pismenom upozorenju u subotu, 29. svibnja u ranim jutarnjim satima počela sa sadnjom novih vinograda na spomenutom lokalitetu. Po saznanjima našega inspektora isti je izašao na lice mjesta i zatražio prestanak sadnje, no na to su se oni oglušili. Nakon toga, uz asistenciju policije, zaustavljena je sadnja.

Prvi radni dan nakon toga, 31. svibnja obavijestili smo Županijsko ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da na teren izađe njihova inspekcija što je i učinjeno 2. lipnja 2010. godine.

Istovremeno smo uputili zahtjev Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva kao i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove. Nitko od navedenih se nije pojavio, iako smo ih nakon pismenog dopisa više puta telefonski kontaktirali. Naš poljoprivredni inspektor je izdao zabranu sadnje na lokalitetu Općuš i istu dostavio PS Čitluk, koja je tada zaustavila radove. Također smo uputili zahtjev za asistenciju PU Mostar da osiguraju stalni nadzor na spomenutom lokalitetu ali smo u srijedu u poslijepodnevnim satima dobili obavijest od PS Čitluk da oni imaju zabranu s nivoa PU Mostar da se upliću u spor te da više ne smiju blokirati radove na spomenutom lokalitetu.

Mišljenja sam da ovo Vinarija radi bespravno i zato smo poduzeli već navedene korake. Također, smatram da se u ovaj problem trebala uključiti i županijska i federalna inspekcijska služba, kao što sam prethodno rekao. Županijska inspekcija je bila na terenu ali nije ništa poduzela kako bi se zaustavila sadnja. S druge strane, federalna se inspekcija nije ni pojavila iako je to njihova nadležnost po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.

Želim također napomenuti da je Općina Čitluk dobila suglasnost Hercegovačko-neretvanske županije da može poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu izdavati pod koncesiju za sadnju vinograda, ali smo također dobili dopis od županijskog ministarstva da to ne možemo raditi dok se ne donese strategija i program gospodarenja poljoprivrednim zemljištem na nivou Federacije. Donošenjem programa gospodarenja u županijama i općinama uvjetovano je donošenjem strategije i programa gospodarenja poljoprivrednim zemljištem koje donosi Vlada Federacije BiH.

U prilog navedenom ću citirati i članak 40. stavak 2. Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz 2009. godine koji kaže: Korisnik poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, dužan je sklopiti ugovor o zakupu ili koncesiji a u skladu s odredbama ovoga Zakona koje se odnose na zakup i koncesiju poljoprivrednog zemljišta te koristiti poljoprivredno zemljište u skladu s odredbama članka 37. ovoga Zakona.

Postavljam pitanje: Je li realno da u ovakvoj ekonomskoj krizi nitko (niti jedna razina vlasti) nema nikakvih prihoda od korištenja prirodnih bogatstava (mislim na poljoprivredno zemljište).

Napominjem da Vinarija Čitluk u postupku privatizacije nije mogla dobiti u vlasništvo poljoprivredno zemljište kojim gospodari jer ono nije bilo predmetom privatizacije i stoga mislim da bi se trebao poštivati spomenuti članak 40. Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Vinarija Čitluk trenutno koristi oko 300 ha poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, bez da za to plaća bilo kakvu naknadu (mislim na koncesiju ili najam).

Na koncu želim reći da me i kao čovjeka i kao načelnika općine veseli svaki gospodarski uspjeh tako i podizanje novih zasada vinograda ali sam i mišljenja da se to mora raditi u skladu sa Zakonom. Mi u općini Čitluk maksimalno podržavamo rad svih gospodarstvenika, tako i Vinarije Čitluk a dokaz tome je da nitko iz općine Čitluk dosad nije osporavao obrađivanje vinograda Vinarije Čitluk na već spomenutim površinama.

Također, još jedanput želim pozvati više razine vlasti koje donese zakone o poljoprivrednom zemljištu i zakone o koncesijama da se konačno donesu jasni i provedivi i zakoni kako bi se mogli ubirati prihodi od korištenja prirodnih resursa.

Načelnik općine Čitluk
Ivo Jerkić
brotnjo.info