FOTO  Preko 900 učenika OŠ fra Didaka Buntića školu ukrasilo svojim kulturno – umjetničkim stvaralaštvom

lino višebojac
Ujedno, ovo je bio prvi Lino višebojac u Čitluku. Cijela škola bila je obojena u prepoznatljive crveno - bijele boje Podravke, stope Lino medvjedića bile su na svakom koraku, likovni i literarni radovi na svim zidovima škole, a Linograd je imao poseban kutak. Od škole do dvorane posvuda su postavljeni putokazi.

Specijalni gost prvog Lino višebojca u Čitluku bio je i načelnik općine Marin Radišić. Ravnatelj škole Marin Kapular i načelnik općine, učenicima su zaželjeli sreću u natjecanju, baš kao i sportaši - karatašica Irena Prga, rukometaš Marko Ivanković, atletičarka Marija Ivanković, te nogometni trener Marko Grgić, uz obećanje da će pomagati natjecateljima i bodriti ih do pobjede.

Nakon uvodnog dijela, red je došao na učenike OŠ fra Didaka Buntića koji su svoju školu predstavili bogatim kulturno - umjetničkim programom. Gabrijela Šakota iz IX.-a razreda recitacijom je poručila - „Ne dirajte boje mog djetinjstva", a školski puhački orkestar, uz pratnju školskog zbora izveo je pjesmicu „Kad se male ruke slože", kao i medley sastavljen od tri glazbene kompozicije „Medvjedić Lino", „The Final Countdown" i „Neopisivo". Studio „Pokret", ukupno 24 plesačice u dobi do 11 godina, izvele su hip hop točku, a odmah nakon njih, na prvom Lino višebojcu u Čitluku, svoj prvi nastup imale su i najmlađe Mažoretkinje općine Čitluk.

Osim što su učenici i učenice cijele škole pokazali svoje kulturno-umjetničko stvaralaštvo, oni u dobi od 5. do 9. razreda natjecali su se u osam disciplina: u trčanju, štafeti u otežanim uvjetima, skoku u dalj, izvođenju slobodnih udaraca na rukometni i nogometni gol, pogađanju košarkaških obruča, potezanju užeta i skakanju u vrećama. Najboljim navijačima stručni je žiri proglasio VI.-a razred, dok su najbolje transparente napravili učenici VIII.-a razreda. Najbolje i najzapaženije maske napravili su učenici područne škole Dobro selo.

Bolji od sportaša u Čitluku su bili Karlo Vasilj iz V.-a razreda i Lucija Sulić iz VI.-b razreda. Karlo je u izvođenju slobodnih udaraca na nogometni gol bio bolji od sportaša Marka Ivankovića i Marka Grgića, a Lucija u izvođenju slobodnih udaraca na koš od sportašica Irene Prga i Marije Ivanković.

Pobjednici Lino višebojca OŠ fra Didaka Buntića iz Čitluka su, u konkurenciji dječaka, Renato Blago Martinović iz VIII.-c, a u konkurenciji djevojčica Marta Raič iz VIII.-a razreda.

Lino višebojac, projekt pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije, te Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, pet županijskih/kantonalnih ministarstava i pedagoških zavoda, te medijsku podršku Sportskih novosti, a u organizaciji kompanije Podravka u BiH realizira se već više od desetljeća u Hrvatskoj, a od prije četiri godine i u Bosni i Hercegovini.

Lino višebojac je projekt čiji je cilj potaknuti učenike osnovnih škola na bavljenje sportskim aktivnostima i razvijanje njihovih sportskih navika, te promociju školskog sporta i učeničkog stvaralaštva, a već četvrtu godinu se održava i u osnovnim školama diljem Bosne i Hercegovine. Četvrta sezona Lino višebojca započela je u Visokom, a završila danas u Čitluku. U ovoj sezoni, pored Visokog i Čitluka, Lino višebojac posjetio je Teslić, Gračanicu, Sanski Most, Ljubuški i Mostar.