Počelo trganje: Zadovoljni kvalitetom i urodom žilavke i blatine

...(kako se ovdje popularno zove berba grožđa) počelo i na 1000 hektara plantažnih vinograda u vlasništvu broćanskih vinogradara. Svaki trenutak lijepog vremena broćanski vinogradari koriste za berbu pa su broćanskim vinogorjem počeli brujati kamioni, traktori, freze, motokultivatori i drugi strojevi natovareni grozdovima punim sladora, a u vinogradima sve više trgača koji svaki trenutak lijepa vremena koriste za ubiranje dragocjene ljetine.

Kvaliteta i urod

Iako s očekivalo da će zbog suše ovogodišnji urod žilavke i blatine biti manji, to se nije dogodilo jer se kiša s kraja kolovoza i početka rujna povoljno odrazila na urod grožđa i njegovu kvalitetu. Stoga su broćanski vinogradari zadovoljni ovogodišnjim urodom i kvalitetom grožđa pa ističu da će proizvesti vrhunsku kapljicu glasovitih vina žilavke i blatine. Po tradicionalnom broćanskom običaju, i ove su godine mnogi Brotnjaci koji rade u inozemstvu, za „trganje" došli u rodni kraj kako bi se sa svojom rodbinom i prijateljima radovali urodu i kvaliteti slatkih bobica i blagodatima plodne hercegovačke zemlje i žarkog sunca. Dok ovih dana trgači diljem Brotnja beru grožđe, dotle stariji i iskusniji vinogradari i vinari pripremaju podrume, muljače, badnje i bačve za prihvat glasovitih vinskih sorti grožđa žilavke i blatine i njihovu preradu u istoimena vina vrhunske kakvoće koja stoljećima uspješno pronose slavu i dično ime broćanskog kraja diljem svijeta. Idućih desetak dana u podrumima broćanskih vinogradara gnječit će se zlatne bobice grožđa i pretvarati ih u slatki mošt, a Brotnjom će se na sve strane širiti i osjećati opojni i neodoljiv miris i okus mošta i mladog vina. Dok bude trajalo "trganje" svake večeri do kasno u noć iz brojnih privatnih podruma diljem čitlučke općine odzvanjat će akordi hercegovačke gange i bećarca, kojima će ovdašnji iskusni vinogradari i vinari izražavati zadovoljstvo za uspješno obavljen jednogodišnji mukotrpni trud.

Vrhunske sorte

Kako se i ne bi radovali kada će se i u idućih desetak dana u Brotnju, najvećem vinogorju u Bosni i Hercegovini, ubrati više od tisuću vagona vinskih sorti grožđa žilavke i blatine koje će se po najsuvremenijoj svjetskoj tehnologiji preraditi u istoimena vina vrhunske kakvoće. Stoga će se 20., 21. i 22. rujna (petak, subotu i nedjelju) u Čitluku održati tradicionalna, 58. po redu kulturno-turistička i gospodarstvena manifestacija pod nazivom "Dani berbe grožđa - Brotnjo 2013." , koja će u cijelosti biti posvećena grožđu, moštu i vinu u čast. I ovom prigodom Brotnjaci pozivaju sve svoje prijatelje da za Dane berbe grožđa dođu u Čitluk i da se zajedno njima provesele i feštaju uživajući u nezaboravnoj degustaciji grožđa, domaćih vina i broćanskih specijaliteta. Ovih dana je u povodu tradicionalne 58. po redu kulturno-turističke i gospodarstvene manifestacija pod nazivom "Dani berbe grožđa - Brotnjo 2013." tiskana je brošura ‘Dani berbe grožđa', u kojoj se uz ostalo mogu naći osvrti na prošlogodišnje dane berbe.

Vecernji.ba