Počeli 55. Dani berbe grožđa – Brotnjo 2010.

trganje, grožđe, Berba grožđa, Dani berbe grožđa,  Dani berbe grožđa Brotnjo, Dani berbe grožđa
...e u čitluku počela tradicionalan turističko-kulturno gospodarstvena manifestacija „Dani berbe grožđa – Brotnjo 2010.“.

Pozdravljajući nazočne čitlučki načelnik Ivo Jerkić je istaknuo kako Dani berbe grožđa iz godine u godinu s pravom poprimaju sve šire značenje i obilježje, te se ujedno zahvalio svima koji pomažu tu manifestaciju.

Potom je sudionike skupa pozdravio i prof. Tomislav Lukić, savjetnik federalnog ministra turizma i okoliša Nevekha Hercega. On je istaknuo kako je to ministarstvo ove godine podržalo 800 projekata koji pridonose razvoju turizma i okoliša te dodao : 

- Dali smo snažnu potporu čitlučkim Danima berbe grožđa koji su za nas kao turistička manifestacija izuzetno atraktivni jer pridonose brendiranju Brotnja kao turističko-vinogradarskog kraja koji je u neposrednoj blizini Međugorja što ga godišnje pohodi milijun hodočasnika .

Prof. Tomuislav Lukić, savjetnik ministra Nevenka Hercega 

Korisna predavanja

Prvo predavanje o klorozi vinove loze održala je doc. dr. sc. Andrijana Filipović koja je riječju i slikom potanko opisala uzroke, posljedice i načine suzbijanja te opake bolesti.

Potom je o karti uporabne vrijednosti zemljišta na području općine Čitluk vinogradarima govorila dr. dr. sc. Radica Ćorić, koja je tom prilikom kazala:

- U sklopu izrade Projekta „Karta upotrebne vrijednosti zemljišta na području HNŽ“, podaci o površinama i kvaliteti tla, upotrebnoj vrijednosti, zonama i dr., prikazani su ponaosob za svaku općinu te za županiju kao jedinstvenu prostorno-organizacijsku c jelinu. Tekstualni dio Projekta izrađen je u obliku Studije, a karte digitalno uz korištenje GIS tehnologije.

Predavačica doc. dr. sc. Radica Ćorić

Ona je naglasila kako  na području čitlučke općine poljoprivredno zemljište zauzima 7.724,77 ha ili 42,68 posto površine općine. Dodala je kako je istraživanjima utvrđeno šest bonitetnih kategorija zemljišta.

Prof. dr. sc. Ivan Ostojić održao je predavanje o štitastim ušima i sve većim problemima koje one pričinjavaju hercegovačkim. Riječju i slikom upoznao je vinogradare štitastim ušima kako bi ih mogli lakše prepoznati u svojim vinogradima, te naglasio :

- Poseban problem predstavlja suzbijanje tih štetnika jer su pripravci koji su se nekad koristili danas zabranjeni ili ih nema na tržištu. Ako žele suzbiti štitaste uši, vinogradari moraju koristiti nove mjere. Bitno je napomenuti da se ti štetnici suzbijaju tijekom vegetacije dok su u stadiju ličinke koji je vremenski dosta kratak. Dakle, mora se odrediti pravo vrijeme i  odabrati pravi preparat – rekao je dr. Ivan Ostojić.

Predavači (slijeva): doc. dr. sc. Ivan Ostojić, mr. sc. Danko Tolić i mr. sc. Tihomir Prusina
 

Govoreći vinogradarima o kasnoj peronospori i sunčevoj paleži (tzv. „obara“) grožđa, mr. sc. Danko Tolić je istaknuo kako pri korištenju kemijskih preparata u zaštiti od kasne peronospore treba voditi računa o pravom izboru i koristiti ih u trenutku kad je najveća opasnost od pojave te gljivične bolesti. Uz to, kazao je, kako treba koristiti sistemične pripravke koji osiguravaju duže i kvalitetnije djelovanje. Kad je u pitanju sunčeva palež („obara“) grožđa, naglasio je da ne treba suviše rano skidati listove oko grozdova, koristiti pripravke u uvjetima visokih temperatura ili navodnjavati vinograd.

O virusima vinove loze predavanje je održao mr. sc. Viktor Lasić, a o Malolaktičnoh fermentaciji vinogradarima je potanko govorio mr. sc. Tihomir Prusima.

Na kraju su čitlučki vinogradari i vinari iznosili svoja iskustva, postavljali pitanja i dobivali odgovore kako riješiti probleme s kojima se susreću na terenu.

Nakon toga Krešimir Piščak, djelatnik Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) iz Zagreba, čitlučkim vinogradarima i vinarima predstavio je mogućnosti zaštite proizvoda i brenda te pojasnio kako svoje vino i ostale mogu zaštiti od krivotvorenja.

  brotnjo.info