Matica Hrvatska: Prvi put sjednica izvan granica Hrvatske

To će biti prvi put da se ta skupština održava izvan granica Republike Hrvatske. Na susretu ogranaka kojemu je nazočio i predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk Andrija Stojić svi su izrazili zadovoljstvo što će se Izborna skupština održati upravo u Čitluku jer ogranak svojim radom, bogatom nakladničkom djelatnošću to i zaslužuje i kao takav primjer je rada i svrhe postojanja Matice hrvatske.

 

Očuvanje tradicijskih počela

Ogranak Matice hrvatske Čitluk dio je središnjice koji djeluje u zajednici s njom i drugim ograncima čineći tako najaktivniju i najplodniju kulturnu instituciju hrvatskog naroda, te su u svojim mjestima važan zamašnjak kulturnih događanja u njegovanju i očuvanju tradicijskih počela. “Radeći u duhu svrhe i zadaće Matice hrvatske željeli smo dati svoj obol u obogaćivanju, osuvremenjivanju i osvješćivanju hrvatskog čovjeka, jezika i kulture hrvatskog naroda kao tragove za stvaralaštvo u budućnosti. Osobito se zalažući za djecu i mladež, nastojeći ih privući k sebi. Kroz sveukupni rad nastojali smo sačuvati posebnost i originalnost, što je  prepoznato i nagrađeno čašću da u lipnju 2010. budemo domaćini i organizatori Glavne skupštine Matice hrvatske”, rekao je Stojić.

U bogatoj nakladničkoj djelatnost ovaj ogranak objavljuje knjige, časopise, zbornike, kataloge i druge publikacije, skrbi o kazališnoj i glazbenoj djelatnosti svoje sredine i drugim uzvišenim zadaćama koje Matica hrvatska u svojim programima zastupa.

Božićni susret

“Sada radimo zidne i stolne kalendare za 2010. koji će tematski biti rađeni pod geslom 'S Maticom kroz Hercegovinu', a pripremamo i manifestaciju Božićni susret s Maticom u Brotnju, koji počinje na blagdan Bezgrešnog začeća i traje do blagdana Tri kralja”, kazao je Stojić istaknuvši da se s tom manifestacijom, kao i onom koju organiziraju povodom Uskrsa, trude održati život po načelima koja su nam usadili naši preci.

“Što je i sasvim razumljivo ako imamo na umu činjenicu da pripadamo najstarijoj kulturnoj ustanovi hrvatskog naroda i da nam jedan od temeljnih zadataka proučavanje, vrednovanje i predstavljanje svih važnih zbivanja naše prošlosti i zaslužnih pojedinaca sa svih područja kulturne, umjetničke, znanstvene i vjerske djelatnosti”, istaknuo je Stojić.

Sve do sada održane izložbe u organizaciji ovog ogranka pratili su reprezentativni katalozi, a u više navrata katalog-kalendariji, što daju biljeg našeg vremena i iznimnu nakladničku osobnost Ogranku Matice hrvatske u Čitluku.

Djelovanje Ogranka

Od Obnoviteljske skupštine Matice hrvatske Čitluk održane 31. svibnja 1991., članovi tog ogranka uspješno djeluju kulturno i narodnosno, sudjelujući u organizaciji izložbi uglednih hrvatskih slikara, kipara i grafičara, te u organizaciji javnih predavanja i susreta s uglednim znanstvenicima, književnicima i javnim radnicima na tribini Matice hrvatske.

'Cvitak', 'Školarac' i još 64 naslova

Stojić nam je rekao kako je ogranak u svojoj nakladničkoj djelatnosti  do sada izdao 64 naslova iz različitih znanstvenih disciplina i područja kulturnog života, a do sada su objavili i javnosti predstavili pet zbornika radova Brotnjo. “Ostali smo dosljedni našoj prvotnoj zamisli: Ono što Brotnjaci o sebi i svijetu napišu ili ono što svijet napiše o Brotnju i Brotnjacima mi objavimo”, ukazao je Stojić dodavši da su redovito izlaženje 'Cvitka' lista za sretno djetinjstvo,  'Školarca' lista za  djevojčice i dečke te godišnje objavljivanje stolnih i zidnih kalendara dali pečat prepoznatljivosti nakladničke djelatnosti ovog ogranka. “A u okvirima našeg djelovanja pokrenuta je i edicija 'Priroda BiH', koja po mišljenju struke, zasigurno predstavlja najbolja svjetska ostvarenja u području prirodoslovnih znanosti”, rekao nam je Stojić.

brotnjo.info