LOGOPEDICA IVANA DODIG Djeci više čitati, a manje ih stavljati pred ekrane

Logopedica Ivana Dodig
hercegovina.info

Danas se obilježava Europski dan logopedije. Tema ovogodišnjeg dana logopedije je "Poremećaj čitanja i pisanja". Tako će prema toj temi, večeras u Čitluku predavanje pod nazivom "Kako do čitanja" održati prof. logopedije Ivana Dodig.

Predavanje će biti usmjereno na prevenciju poremećaja čitanja i pisanja. Tim povodom jutros smo razgovarali s prof. Dodig:

"Kako ste i sami kazali danas u 16:30 u prostorijama vrtića u Čitluku bit će organizirano predavanje "Kako do čitanja". Predavanje je organizirano za djecu, roditelje i kolege logopede. Ovo predavanje usmjereno je na poticanje ranog čitanja, kako roditelji mogu raditi s djecom, praktični savjeti, kako bi se izbjegle poteškoće u čitanju i pisanju u prvom i drugom razredu", ističe Ivana Dodig za hercegovina.info.

Kako zapravo potaknuti čitanje kod najmlađih?

"Čitanje djeci u ranoj dobi jako je dobro. Svjetske studije pokazuju da bi se trebalo minimalno 20 minuta dnevno izdvojiti na čitanje djeci. Tako dijete širi jezične sposobnosti, uči puno novih riječi, potiče se govorno-jezični razvoj. Umjesto ekrana i vremena provedenog pred istim, jako je korisno okrenuti se ovome na što poziva Europski dan logopedije".

Nažalost, u pravu smo ako kažemo da su pametni telefoni i ekrani sve više pred očima naših mališana?

"Tako je. Pametni telefoni i općenito ekrani nikako nisu dobri za djecu ispod tri godine koja usvajaju jezik i govor. Njima je u ovom kritičnom razdoblju neophodna komunikacija licem u lice, razgovor i čitanje knjiga. Gledanje crtića kroz duže periode u ovoj osjetljivoj dobi često rezultira da nas djeca ne razumiju, imaju oskudan rječnik, često mehanički upamte riječi na engleskom jeziku, a ne znaju im značenje."

S kojim se problemima vi kao logoped, ali i djeca i roditelji najviše danas susreću?

"U posljednje vrijeme ima jako puno djece koja kasne u govoru i jeziku. Pretpostavlja se da su i ti, sto puta spomenuti, ekrani veliki razlog tome. Najviše poremećaja imamo u izgovoru i kašnjenju u govorno-jezičnom razvoju," ističe Dodig za hercegovina.info.

Kada je pravo vrijeme za obratiti se logopedu?

"Djeca bi s 3,5 godine trebala pravilno izgovarati sljedeće glasove: A E I O U P B T D K G M N V L F H J, djeca do 4,5 godine trebali znati izgovarati S Z C LJ NJ, dok bi djeca s 5,5 godina morala znati pravilno izgovarati sve glasove našeg jezika. Ako to nije tako potrebno se obratiti logopedu.

Kod djece do dvije godine koja ne razumiju jednostavne upute i nije se pojavila prva riječ potrebno je hitno reagirati i savjetovati se s logopedom", kazala je prof. Ivana Dodig za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.