Kvaliteta grožđa dobra, a urod nešto veći od prosječnoga

Takoje na 200-njak ha plantažnih vinograda Vinarije Čitluk d.d. počela berba vinskih sorti grožđa žilavke i blatine. Prvi grozdovi žilavke ubrani su na 100 ha Kamenog vinograda u Blizancima.

Uz tridesetak Vinarijinih stalnih djelatnika i ove će godine na poslove "trganja" biti angažiran i jedan broj sezonskih radnika. Željo Nakić, direktor Vinarije Čitluk kaže kako berba tradicionalno traje oko mjesec dana.
- Kiša krajem kolovoza spasila je situaciju jer grožđe još nije doživjelo punu tehnološku zrelost pa je kiša pomogla tom procesu nakon velikih suša. Na Kamenom vinogradu u Blizancima samo u tri dana palo 150 litara kiše po četvornom metru. Sve u svemu, vjerujem da će ove godine urod grožđa biti nešto veći od prosječnog. Neće to biti nešto pretjerano iznad prosjeka, ali u svakom slučaju očekujem iznadprosječan urod na svim plantažama. Budući da već puna dva tjedna svakodnevno mjerimo i pratimo odnos sladora i kiselina u grožđu, mogu reći da sam izuzetno zadovoljan kvalitetom. Stoga očekujemo vrlo dobru godinu za proizvodnju kvalitetnog vina. Posebno stoga što je odnos ukupnih kiselina i šećera u grožđu za sada izvanredan.


Vinarija Čitluk najviše se oslanja na vlastite nasade, zasad ne mogu špekulirati kolika će biti otkupna cijena grožđa. To će odrediti tržište. Iz godine u godinu uspijevamo prodati skoro sve vino što ga proizvedemo. Za Vinariju je najvažniji izvoz vina, istaknuo je uz ostalo direktor Nakić.

Večernji.ba