Fra Ivan Marić proslavio Mladu misu

fra Ivan Marić, mlada misa
Misno slavlje otpočelo je procesijom, nakon čega su uslijedili blagoslovi oca Mile i majke Katice svome sinu mladomisniku ispred oltara, a odmah zatim i pozdravni govori. Fra Ivan je za svoje mladomisničko geslo odabrao riječi: „Milost Gospodina našega Isusa Krista sa svima.".

- Vrijeme u kojem mi danas živimo, vrijeme je u kojem se službenike Crkve u svakoj prilici nažalost pokušava staviti na stup srama. Tome danas uvelike pridonose određeni mediji koji često nepravedno i neprovjereno prikazuju svećenike u kontekstu njihovih osobnih slabosti... Ti si dragi fra Ivane odlučio slijediti Krista u franjevačkom redu, neka te Krist ispuni duhom mudrosti i poniznosti u izvršenju svojih redovničkih i svećeničkih obveza. Gospodin neka ti bude snaga i neka te vodi, a Njegova riječ neka te nadahnjuje u tvom radu. Onda ćeš i kroz vlastite slabosti i kroz ljudsku ograničenost doživljavati uzvišenost poziva kojim te je Bog sam pozvao - rekao je u pozdravnom govoru župnik fra Miro Šego i čestitao fra Ivanu, njegovoj obitelji i cijeloj župnoj zajednici.

Nakon pozdravnih govora mladomisnik je otpočeo Mladu misu, na kojoj je prigodnu propovijed održao fra Goran Azinović. U svojoj homiliji fra Goran je primijetio da će župa Krista Kralja u samo dvije godine imati četiri mladomisnika, što je fascinantno i za svaku pohvalu. Obraćajući se svom kolegi fra Goran se prisjetio pokojnog fra Joze Vasilja, pokojnog odgojitelja franjevačkih novaka, i prepričavajući svoj božićni posjet hospiciju, a na poseban način starici na samrti, fra Ivanu poručio što je to najvažnije u životu svakog svećenika.

Župa Krista Kralja - „istinski duhovni humus"

- Dragi mladomisniče fra Ivane, izabrao si za svoj mladomisnički naslov riječi: „Milost Gospodina našega Isusa Krista sa svima.", i pozdravljam te upravo tim, zadnjim riječima iz Svetog pisma. Riječima Onoga koji će imati zadnju riječ nad svim našim životima. Njemu, Gospodaru živih i mrtvih posvetio si i ređenjem predao svoje ruke i svoj život na službu poučavanja, posvećenja i vođenja puka božjega, ali kao franjevac, član ove časne Provincije, stoga ti od srca čestitam u ime sve naš braće. Provincija hercegovačkih franjevaca prima te radosno, raduje se danas s tobom i raduje se tvom budućem doprinosu životu u zajednici. Neka te doista vodi milost Krstova koju si svojom pozivnicom zaželio svima nama - rekao je dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Prije ovih riječi upućenih fra Ivanu provincijal je najsrdačnije zahvalio mladomisnikovoj obitelji, rodnoj župi Doljani i župi Krista Kralja - Čitluk. Župu u čijoj su se župnoj crkvi na današnjoj Mladoj misi u zajedništvu okupili brojni svećenici i vjernički puk provincijal Šteko opisao kao „istinski duhovni humus" u kojem se rađaju duhovna zvanja.

Na kraju današnje Mlade mise fra Ivan Marić okupljenima je uputio riječi zahvale, nakon čega je s ostalim mladomisnicima koji su danas bili u Čitluku vjernicima udijelio blagoslov.

Citluk.ba