FOTO  Obilježen Dan Srednje škole u Čitluku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fra Slavko je punih osamnaest godina života posvetio širenju Gospinih poruka u svijetu, brizi o hodočasnicima i siromašnima, a iznenada je umro 24. studenog prije devet godina pokraj XIV. postaje, na povratku s Križevca nakon molitve križnoga puta za župljane i međugorske hodočasnike.

Nakon što je izaslanstvo učenika i profesora položilo cvijeće, upalilo svijeće i pomolilo se na fra Slavkovu grobu u međugorskom groblju Kovačica, u kino-dvorani u Čitluku održan je vrlo bogat i raznovrstan kulturno-zabavni program, kojem su, uz učenike te sadašnje i bivše djelatnike škole, nazočili brojni predstavnici političkog, gospodarskog, kulturnog, društvenog i javnog života općine, županije i F BiH. Svoju brzojavnu čestitku slavljenicima je uputio i prof. dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Iduće školske godine nastava u novoj zgradi

Na početku je odana je počast svim pokojnim utemeljiteljima, djelatnicima, i učenicima te škole kao i pokojnom fra Slavku Barbariću, a potom je nazočne pozdravio ravnatelj škole prof. Velimir Pinjuh. On je učenicima i djelatnicima čestitao Dan škole te se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli gradnju nove zgrade za tu čitlučku srednju škola na kojoj su radovi pri kraju.

Posebno se zahvalio Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Ministarstvu financija F BiH što su osigurali najveći dio sredstava za gradnju nove školske zgrade, ali i  Gospinoj vidjelici Mirjani Soldo i njezinu mužu Marku na donaciji sredstava za opremanje škole. Uz čestitke, prigodne riječi slavljenicima uputili su i bivši djelatnik i ravnatelj te škole prof dr. Šimun Musa, te čitlučki načelnik Ivo Jerkić.

Tom prigodom načelnik Jerkić se, također, zahvalio svima na pomoći oko gradnje nove zgrade te obećao kako će taj školski objekt uskoro biti završen i istaknuo da će se nastava u njemu početi izvoditi već na početku iduće školske godine. Obećao je kako će općina učiniti sve kako bi se izgradila i nova prijeko potrebne školska sportska dvorana.

Zahvala vidjelici Mirjani Soldo

Bogat kulturno-zabavni programa

Dan svoje škole učenici su nastavili obilježavati brojnim glazbenim točkama, recitacijama, čitanjem literarnih radova i nastupom članova folklorne sekcije i drugim zanimljivim sadržajima. 

Uz ostalo, proglašeni su i nagrađeni najbolji literarni radovi koje su učenici za Dan škole pisali na fra Slavkovu misao: „Ljubav nije dar za dobre, nego temeljni uvjet života za sve“. Prvu nagradu dobila je Mila Miletić, učenica IV.2 razreda, druga nagrada pripala je Katarini Zovko iz II.3 razreda, a treća  Nikolini Miletić, učenici II.2 razreda.

Rad u školi na visokoj razini

Treba naglasiti da Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića već pune 32 godine postiže vrlo zapažene rezultate u odgoju i obrazovanju kvalitetnih stručnjaka različitih profila. Iako godinama zbog nedostatka prostora radi u otežanim uvjetima, mora se reći da je rad nastavnih i izvannastavnih aktivnosti u toj školi na visokoj razini, što najbolje potvrđuju nagrade koje su učenici osvajali na brojnim natjecanjima.  Rezultati će zacijelo biti još bolji iduće godine kada će se, prema načelnikovim riječima, nastava u toj školi početi izvoditi u novoj suvremeno opremljenoj školskoj zgradi.

Mile Pavlović/brotnjo.info