Dan hrvatskih branitelja općine Čitluk: Podizanjem različitih optužnica pokušava se ocrniti hrvatske branitelje i Domovinski rat

Čitluk, HVO
... i 25. godišnjica organiziranja prvih obrambenih postrojbi na području općine Čitluk i uspješne obrane Brotnja te hrvatskog naroda u BiH. Svečanost započela je polaganjem vijenaca i molitvom ispred spomen-obilježja u središtu Čitluka, a nastavljena svetom misom na kojoj se molilo za pokoj duša 38 Brotnjaka poginulih u Domovinskom ratu, koju je u župnoj crkvi Krista Kralja predslavio je čitlučki župnik fra Miro Šego.

Nakon svete mise, predvođeni mladima s brojnim stjegovima ratnih postrojbi Brotnja te akordima Prvog benda vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, sudionici te svečanosti u mimohodu su se uputili Ulicom kralja Tomislava do hotela Brotnjo gdje je održana svečana akademija. Dok su u dvoranu ulazili mladi sa stjegovima pod kojima su se borili branitelji Brotnja, dvoranom se prolamao burni pljesak. Svečanost je počela intoniranjem "Lijepe naše" i minutom šutnje za 38 u Domovinskom ratu poginulih branitelja Brotnja, što je popraćeno dojmljivim prikazivanjem slikopisa s fotografijama i imenima 38 poginulih na velikom zaslonu.

Obraćanje načelnika Jerkića

Potom se uime organizatora, rodbini poginulih, čitlučkim braniteljima i brojnim pripadnicima postrojbi HVO-a Brotnjo, predstavnicima čitlučkih udruga, te brojnim visokim gostima i uzvanicima, prigodnim riječima obratio čitlučki načelnik Ivo Jerkić. On je tom prilikom svima čestitao Dan branitelja i 25. obljetnicu organiziranja prvih obrambenih postrojbi na području općine Čitluk te, uz ostalo, kazao:

- Broćanski branitelji su dostojno branili svoje hrvatske prostore, a mnogi među njima, nažalost, dali su i svoje živote za obranu svete hrvatske grude. Njima dugujemo posebnu zahvalnost, a oni su nas zadužili da čuvamo dragocjenu slobodu i uspomene na Domovinski rat. Danas se, nažalost, protiv naših hrabrih branitelja podižu razne optužnice, pretresaju se ratni putovi pojedinih pripadnika HVO-a i traže se bilo kakve mogućnosti da se ocrni i diskreditira naš obrambeni Domovinski rat. Podizanje optužnica je nešto najgore i najopasnije što nam se događa nakon prestanka rata. U svom obraćanju sudionicima svečanosti, ministar za pitanja branitelja u Vladi HNŽ-a Oliver Soldo istaknuo je:

- Kao sinovi hrvatskog naroda u postrojbama HVO-a prošli ste mnoge bojišnice da branite hrvatski puk. Zahvaljujem vam jer ste bili dostojni svojih predaka. Očuvali ste svoja stoljetna ognjišta, ostvarili povijesni san Hrvata.

Nakon ministra, sudionicima proslave biranim se riječima obratio i čitlučki župnik fra Miro Šego. Potom je predavanje o počecima Domovinskog rata održao Zdenko Božić, zapovjednik Postrojbe za protuzračnu obranu (PZO). Inače, na svečanoj akademiji pročitani su najbolji literarni radovi učenika osnovnih škola rađeni o temi Dana branitelja.

Kažimo i to da su proslavu Dana branitelja općine Čitluk svojim nastupom uveličali Prvi bend vojnog orkestra Oružanih snaga BiH i književnica Anita Martinac koja je pročitala svoje dvije domoljubne pjesme te da je slavlje branitelja nastavljeno druženjem u hotelu Brotnjo uz prigodan domjenak.

VL