Dan hrvatskih branitelja općine Čitluk

dan hrvatskih branitelja, Čitluk

U  Čitluku će se u srijedu, 18. rujna, dostojno obilježiti Dan hrvatskih branitelja općine Čitluk i 28. obljetnica organiziranja obrane Brotnja i hrvatskog naroda u BiH. Za obilježavanje 9. po redu Dana branitelja općine Čitluk i ove je godine pripremljen bogat i raznovrstan program.

Sutrašnji program započet će u 10,45 sati polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom ispred Spomen-križa u središtu Čitluka, a nastavit će se svetom misom zadušnicom za 38 hrvatskih branitelja Brotnja poginulih u Domovinskom i za sve hrvatske mučenike Brotnja poginule u Drugom svjetskom taru i poraću te ostalim ratovima, koja će s slaviti u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluk u 11 sati.

Predvođeni mladima sa zastavama pojedinih ratnih postrojbi sudionici te svečanosti će se u 12 sati u svečanom mimohodu uputiti od crkve Ulicom kralja Tomislava do Hotela Brotnjo, gdje će u 12,30 sati održati svečana akademija na kojoj će se evocirati uspomene na Brotnjake koji su svoje živote položili za slobodu i opstojnost hrvatskog naroda na ovim prostorima i 28. obljetnicu organiziranog otpora Brotnjaka srpsko-crnogorskom agresoru.

Tom prigodom, evocirat će se uspomene na sve poginule branitelje Brotnja, podsjetiti na ratna zbivanja na području općine Čitluk prije i tijekom Domovinskog rata te na ulogu čitlučkih postrojbi u protjerivanju agresora i oslobađanju hrvatskih teritorija.

Naime, na prijedlog Odbora za pitanja branitelja i ratnih stradalnika, OV Čitluka je u listopadu 2010. godine odlučilo da se 18. rujna obilježava kao Dan hrvatskih branitelja općine Čitluk u spomen na Domovinski rat, sve branitelje Brotnja i 18. rujna 1991. godine kada su na području čitlučke općine mobilizirane i organizirane prve tri obrambene postrojbe Brotnja, čime je praktično počeo organizirani otpor velikosrpskoj agresiji na području općine Čitluk.

Uopće ne čudi što je taj datum određen za Dan branitelja jer su te postrojne odmah izišle na obrambene položaje te zaustavile i ubrzo protjerale srpsko-crnogorske rezerviste koji su u to vrijeme već bili došli na rubne dijelove čitlučke općine. Temeljem te odluke, upravo 18. rujna 2011. prvi put je na dostojan način obilježen Dan branitelja općine Čitluk