Anamarija Gagro: 'Preko noći sam postala majka i otac svojoj trojici braće'

Život mi se u trenu promijenio. Taj sat nikad neću zaboraviti. Ljudi te zovu, a ti ne shvaćaš što se događa, s teškim uzdahom rekla je Anamarija Gagro (19) iz Čitluka u BiH. 

U jedan dan od brucošice na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu postala je glava obitelji. Kobnog utorka 14. 12. 2009. njezini roditelji, Ines i Bože, poginuli su u prometnoj nesreći kraj Zagreba.

Otac je na mjestu preminuo, a majka nedugo nakon dolaska u bolnicu.

- Preko noći postala sam 'majka i otac’ svojoj braći - drhtavim glasom rekla je Anamarija. U tim najtežim trenucima sakupila je snagu i mislila na druge. Hrabra djevojka donirala je majčine organe i spasila nekoliko života.

- Teško mi je bilo, ali zašto ne bih pomogla?! Moji roditelji sigurno bi učinili isto. Imala sam njihov blagoslov s neba - kaže Anamarija.

http://www.brotnjo-online.com/images/vijesti2010/anamarija.gagro.24sata.2.jpg

Donirani su bubrezi, rožnica i jetra. Od liječnika je čula da su donirana jetra spasila život dvjema djevojčicama. Anamarija se iz Zagreba vratila u rodni Čitluk. Živi s braćom Ivanom (14), Antom (8) i Gabrijelom (6) te bakom. Dan joj se sastoji u brizi za obiteljski posao i djecu. Ona je oslonac cijeloj obitelji.

- Ponekad nemam vremena za sebe. Odvedem brata u vrtić, odem na posao i baki pomognem koliko stignem - kaže djevojka. Izvanredno je nastavila studij u Mostaru. Na kraju dana, ako joj ostane vremena, uči. Ponosna je na braću, koja su sve dobro podnijela. Dobri su učenici i poslušni su. Ponosna je na brata Ivana (14), koji ima više od 150 medalja iz atletike.

http://www.brotnjo-online.com/images/vijesti2010/nesreca.boze.gagro.jpg

Audi Anamarijinih roditelja 14. prosinca 2009. godine u 21.45 na autocesti Zagreb - Karlovac zabio se u stražnji dio tegljača zagrebačkih registracijskih pločica. U stravičnom sudaru poginuo je Bože Gagro, predsjednik atletskoga kluba Brotnjo iz BiH, i njegov poslovni partner. Supruga Ines preminula je u bolnici.

Danijela Herceg / 24sata.hr /