15-ero djece Vidovića i sa smokijem zadovoljno

i s onim što im mogu osigurati, pa su smijeh, sreća i ljubav redoviti stanovnici njihovih domova. Uz sve nedaće s kojima ih život svakodnevno suočava, Vidovići se smatraju od Boga nagrađenim među ljudima.

17-ero Vidovića

Srećko, Danica, Ivana, Natalija, Nikolina, Ana, Josip, Josipa, Ivan, Marija, Petar, Veronika, Luka, Božica i Domagoj nisu članovi neke od školskih sekcija, nego djeca ponosnih roditelja Gojka i Jelke Vidović. Ova sedamnaestočlana obitelj nastanjena je u Pločama-Tepčićima kod Čitluka. Najstariji Srećko ima 23 godine, a najmlađi Domagoj nedavno je napunio godinu dana. Otac Gojko je do nedavno bio jedini koji je donosio kruh u ovu obitelj, a sada mu se kao najstariji među djecom pridružio i Srećko.

"Ponekad, za vrijeme sezone, kada joj se ukaže prilika, radi i Jelka, ali to nije siguran izvor prihoda. Ne možemo im osigurati ni osnovno, a kamoli ono što požele. No, naša su djeca skromna i zadovoljna s onim što imaju. Jednostavno su svjesni kakva nam je situacija pa su i sa smokijem zadovoljni. Ovi stariji su bili počeli jedno vrijeme izvoljevati, te htjeli bi ovakav mobitel te onakav bicikl, samo sam ih zapitao što misle tko im to može kupiti", priča nam otac Gojko.

Iako su dosta realni, nekada njihovim roditeljima bude uistinu teško uskratiti im ono što sva druga djeca imaju. Dok su se njihovi vršnjaci spremali na ekskurziju, mali Vidovići nisu mogli ni pomišljati na to, ali neka, kaže Gojko, možda zato posjeduju mnoge druge kvalitete koje ne posjeduju ona djeca koja imaju sve.

"Kada mi se baš skupi i život me stjera u kut, zagrlim Domagoja, najmlađeg sina, i zapjevam s njim. Od njegovog glasa i smijeha sve me brige minu. Dođem katkad s posla umoran, i legnem, a petero najmlađih koji su još uvijek jako vezani uz mene, okupe se oko kreveta pa skaču po meni od dragosti. Tad sam ja sretan čovjek", kaže Gojko.

A u ovom skromnom domu uskoro će zapjevati i više ljudi. Gojko nam kaže da se priprema za svadbu jer u trećem mjesecu udaje prvu kćer.

Minja Pejanović / Dnevni List