ČITLUK Edukacijsko-rehabilitacijski centar dobio najsuvremeniju senzornu sobu

senzorna soba, Edukacijsko rehabilitacijski centar, djeca s posebnim potrebama, Čitluk, senzorni park, udruga susret, Čitluk, djeca s posebnim potrebama
citluk.ba

U Javnoj ustanovi Edukacijsko-rehabilitacijski centar Sveti Josip Radnik završeno je opremanje senzorne sobe. Uz opremanje senzorne sobe također su opremljeni kabinet za logopeda, kabinet za edukacijsko rehabilitacijskog terapeuta i kabinet za fizioterapeuta, u čemu je Općina Čitluk imala veliku pomoć Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Povodom završetka opremanja senzorne sobe, edukacijsko-rehabilitacijski centar u Potpolju, koji je ovih dana dobio uporabnu dozvolu od nadležnog tijela i suglasnost Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ na Statut, posjetili su Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk i Ivo Bevanda, tajnik Općinskog vijeća Čitluk.

Predstavnike Općine Čitluk sa novim sadržajima edukacijsko-rehabilitacijskog centra Sveti Josip Radnik upoznale su Matea Brekalo, v.d. ravnateljice i Zorica Pehar, certificirana stručnjakinja za senzornu integraciju.

Brekalo i Pehar istaknule su kako je senzorna soba uz savjete stručnjaka i radnih terapeuta opremljena najsuvremenijim elementima za poticanje senzorne integracije kod djece te da je najopremljenija u regiji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

U 70 m2 prostora tako su svoje mjesto dobili: bazen s lopticama, različite njihaljke, tunel, tobogan, valjci, taktilni diskovi, trampolin, vibrirajući jastuci, interaktivni panel, svjetleći stol i klupice, mobilna projekcija i ostali materijali koji imaju svoju ulogu kod poticanja dječjeg razvoja. U ovakvom prostoru s mališanima će raditi educirana osoba, a kako bi djeca bili sigurna prostor je zaštićen zidnim oblogama, ali i ukrašen šarenim bojama kako bi poticao na učenje kroz igru, na kretanja i istraživanje prostora.

Prilikom predstavljanja sadržaja istaknuto je kako je senzorna integracija neurobiološka aktivnost koja se odvija unutar ljudskog tijela i vrlo je važna za razvoj djece. Odnosi se na proces kojim mozak registrira, organizira i interpretira informacije iz osjetilnih sustava: vestibularnog, taktilnog, proprioceptivnog, vizualnog, auditivnog, oralnog i olfaktornog. U senzornu sobu najčešće su uključena djeca sa poremećajima iz spektra autizma, cerebralne paralize, ADHD-a, djeca sa govorno-jezičnim teškoćama, teškoćama učenja, djeca sa oštećenjima vida i sluha, djeca sa intelektualnim poteškoćama.

Uz senzornu sobu novi kabineti JU edukacijsko-rehabilitacijski centar Sveti Josip Radnik opremljeni su potrebnom specijalnom opremom, didaktičkim materijalima i uredskom opremom, a u Centru su sretni i ponosni što će JU edukacijsko-rehabilitacijski centar Sveti Josip Radnik biti mjesto za pružanje radnih terapija koje će poticati dječji razvoj u najopremljenijim kabinetima sa educiranim radnim terapeutima.