FOTO/VIDEO  Čitluk dobiva senzorni park

Senzorni park Čitluk Udruga Susret
hercegovina.info

Čitluk uskoro dobiva senzorni park. Naime, rukovodstvo Udruge roditelja i prijatelja djece s posebnim potrebama „Susret“ je početkom srpnja u javnost izišlo s idejom izgradnje senzornog parka za djecu s poteškoćama u razvoju. Organizirali su akciju prikupljanja sredstava koja je okončana dana 25. kolovoza 2022. godine. Radovi su još uvijek u tijeku, a svečano otvaranje parka planira se za 3. prosinca.

Senzorni park Čitluk Udruga Susret

"Aktualno vodstvo Udruge „Susret“ je preuzelo vođenje Udruge dana 21. ožujka 2022. godine. Već na prvoj sjednici Upravnog odbora odlučili smo ući u neki projekt koji bi obuhvatio svako dijete i njegove potrebe. Početkom srpnja, na sjednici Upravnog vijeća, donijeli smo odluku o ulasku u projekt izgradnje senzornog parka i uradili idejni projekt. S idejom smo izišli u javnost i pozvali ljude dobre volje da se priključe našoj akciji. Naišli smo na veliko razumijevanje naših gospodarstvenika, lokalne vlasti, predstavnika crkve, udruga građana i pojedinaca. Vodstvo Udruge je pored prikupljanja sredstava bilo angažirano i u organizaciji nekih važnih događaja te smo i na taj način dodatno osigurali sredstva za naš park. Sudjelovali smo u organizaciji manifestacije „Dani berbe grožđa“, festivala „Blatničke note dobrote“ te košarkaških turnira „Tomo Krasić“ i „Monte Zott“. Naš partner u projektu je Edukacijsko – rehabilitacijski centar „Sveti Josip Radnik“ Čitluk u sklopu kojega je i smješten senzorni park. Akcija prikupljanja sredstava je službeno okončana dana 25. kolovoza 2022. godine. Uputili smo javnu zahvalu svim donatorima te na našoj fb stranici objavili kompletno izvješće s navedenim donatorima i prikupljenim sredstvima, što je pozdravljeno od dosta ljudi", kaže za Hercegovina.info predsjednik Upravnog vijeća Ustanove Edukacijsko – rehabilitacijski centar „Sveti Josip Radnik“ Čitluk i dopredsjednik Udruge roditelja i prijatelja djece s posebnim potrebama „Susret“ Ivo Bevanda.

Sadržaj parka je iznimno bogat različitim spravama i sadržajem.

"Naš park obuhvaća specijalizirane ljuljačke i vrtuljke za djecu u invalidskim kolicima, klackalice sa zaštitnim mehanizmima, ljuljačke za manje uzraste, ljuljačke – gnijezdo i klasične ljuljačke. Imamo mrežnu penjalicu sa stijenom za penjanje, fitnes sprave veslarice i bicikl, pješčanik sa šest taktilnih krugova, tunele, njihalice - konjiće za ljuljanje te njihalicu – bicikl i njihalicu s dva sjedala. Posebnu pozornost svakako izaziva kombinirana igraonica koja obuhvaća tobogan, stazu sa spuštanje i mrežnu penjalicu. Postavljene su i ploče u obliku cvjetova za pisanje a imamo i taktilne ploče. Nabavili smo trampoline, stolove i opremu za stolni tenis te koševe i golove za mali nogomet. Planiramo postavljanje trave i sadnju začinskog bilja poput ružmarina i lavande, koji su od pomoći u senzorici. Moram naglasiti da je cijeli prostor osiguran a postavljene su i zaštitne gume".

Bevanda ističe i koji su benefiti ovakvog jednog projekta.

"Boljitak kojeg donosi senzorni park ogleda se u činjenici da će djeca, uz svakodnevne integrirane radionice, kroz park sudjelovati u prirodnim aktivnostima. Cilj je svakako njihova socijalizacija i veća integracija u društvo budući da će u park dolaziti i druga djeca. Uz razvijanje senzorne integracije, djeca postaju spretnija, koordiniranija i smirenija a to je u konačnici glavni cilj izgradnje parka".

Vodstvo Udruge Susret s djelatnicima koji rade na izgradnji parka

Djeca već gotovo osam mjeseci koriste i senzornu sobu.

"Senzorna soba od ožujka djeluje u sklopu Edukacijsko – rehabilitacijskog centra „Sveti Josip Radnik“ Čitluk. Trenutno kroz istu prolazi oko dvadeset djece pod nadzorom Zorice Pehar, koja je edukacijski rehabilitator te posjeduje certifikat senzornog terapeuta. Moram naglasiti da kroz senzornu sobu ne prolaze samo djeca iz Udruge „Susret“ već i ostala djeca te broj korisnika stalno raste".

Udruga 'Susret' danas broji 42 štićenika. Razne su aktivnosti i projekti.

"Moram pojasniti da Udruga, pored djece školske dobi, okuplja i punoljetne invalidne osobe koji borave u dnevnoj radionici. Njihov boravak u radionici se ogleda kroz rad na izradi dekorativnih poklona, čestitki, pozivnica za svadbe i ostala događanja a trenutno rade na izradi božićnih dekoracija. Upravo u sljedeći petak organiziramo prodajnu izložbu. Trenutno u suradnji s UNICEF-om i Općinom Čitluk implementiramo projekt „I ja želim biti dio socijalnog poduzetništva“. Nositelj projekta je Edukacijsko – rehabilitacijski centar „Sveti Josip Radnik“ Čitluk a Udruga „Susret“ ima ulogu partnera u projektu preko kojega smo osigurali strojeve za proizvodnju sublimacijskih šalica, magneta, puzzlea, privjesaka te uspjeli osigurati radni angažman deset osoba na razdoblje od šest mjeseci", rekao je Bevanda za Hercegovina.info.