Cijene idu gore, a plaće dole: Vreća brašna 34 KM, u Posušju kruh 3.5 KM?!

kruh, brašno, cijene, Hercegovina, kruh, dani kruha, kruh, dani kruha, kruh, Hercegovina, akcija, brašno, cijena, BIH, kruh, mitovi, kruh, debljanje, kruh, debljanje, istraživanje, kruh, stari kruh, hrskav kruh, kruh, mlijeko, cijene, kruh, bijeli kruh, promjene, jelo, zdravlje, kruh, izbjegavati, razlozi, hrana, kupovina, ušteda, kruh, Rusija, tehnologija, kruh, zabluda, debljanje, debljina, katica kiš, kruh, kruh, zdravlje, kruh, svježina, recept, meso, kruh, kazna, pekara, kruh, stari kruh, poskupljenje, poskupljenje, kruh
Nastala je i pošalica među narodom kako, da biste napravili običnu baklavu, morate uzeti - kredit.

- Nema domaćih, slabo su rodili, onda je to sve uvoz, i zato su tako skupi, kaže prodavačica Mara na mostarskoj tržnici koja je mišljenja da cijene i nisu toliko porasle koliko se zapravo digla čitava fama oko toga. Kako piše Večernjak, iako se valom poskupljenja brašna nisu povećale cijene ostalih pekarskih proizvoda primjerice u Posušju, kruh je dosegao cijenu i do 3,5 KM. Uzrok je, kako ističu u jednoj pekari nekontrolirani rast cijene brašna koja je prošle godine iznosila oko 14 KM (25 kg), a trenutno za pšenično brašno izdvajaju približno 34 KM. Svoj savjet u vremenu krize dala nam je Nevenka Sopljak, umirovljena medicinska sestra iz Viteza. - Univerzalnog recepta jednostavno nema i svaka je obitelj, umirovljenička ili pak radnička, slučaj za sebe.

No, zajednički nazivnik za to, za ogromnu većinu građana u BiH, je stezanje remena, štednja na svakom koraku, na svakoj stavci, pa i na prehrani. A Nevenka nam navodi i neke iskustvene pouke. - Samo na kruhu koji sama pravim za sebe i supruga umirovljenika te za sinovu četveročlanu obitelj, uštedimo mjesečno 30 i više KM. S kćeri i njezinom šesteročlanom obitelji svake godine uhranimo po svinju, tovimo piliće, uzgajamo povrće. Uz to, na razlici u cijenama, uz redovito praćenje u trgovinama i marketima, jedna četveročlana obitelj može smanjiti mjesečne troškove za prehranu i druge potrepštine i više od 50 KM, kaže Nevenka.

Za takve uštede, trebaju i određeni uvjeti, mogućnosti, zdravstvene sposobnosti. - Od prosječne mirovine kakve imamo ja i moj suprug, a tako je i sa plaćama sretnika koji rade, teško se može sastaviti kraj s krajem. A kad nas umirovljenike „načme" bolest, teško se može živjeti i preživjeti. A iz dana u dan je sve gore i teže, bez izgleda da se na bolje promijeni.