Cijene idu gore, a plaće dole: Vreća brašna 34 KM, u Posušju kruh 3.5 KM?!

Cijene idu gore, a plaće dole: Vreća brašna 34 KM, u Posušju kruh 3.5 KM?!
Nastala je i pošalica među narodom kako, da biste napravili običnu baklavu, morate uzeti - kredit.

- Nema domaćih, slabo su rodili, onda je to sve uvoz, i zato su tako skupi, kaže prodavačica Mara na mostarskoj tržnici koja je mišljenja da cijene i nisu toliko porasle koliko se zapravo digla čitava fama oko toga. Kako piše Večernjak, iako se valom poskupljenja brašna nisu povećale cijene ostalih pekarskih proizvoda primjerice u Posušju, kruh je dosegao cijenu i do 3,5 KM. Uzrok je, kako ističu u jednoj pekari nekontrolirani rast cijene brašna koja je prošle godine iznosila oko 14 KM (25 kg), a trenutno za pšenično brašno izdvajaju približno 34 KM. Svoj savjet u vremenu krize dala nam je Nevenka Sopljak, umirovljena medicinska sestra iz Viteza. - Univerzalnog recepta jednostavno nema i svaka je obitelj, umirovljenička ili pak radnička, slučaj za sebe.

No, zajednički nazivnik za to, za ogromnu većinu građana u BiH, je stezanje remena, štednja na svakom koraku, na svakoj stavci, pa i na prehrani. A Nevenka nam navodi i neke iskustvene pouke. - Samo na kruhu koji sama pravim za sebe i supruga umirovljenika te za sinovu četveročlanu obitelj, uštedimo mjesečno 30 i više KM. S kćeri i njezinom šesteročlanom obitelji svake godine uhranimo po svinju, tovimo piliće, uzgajamo povrće. Uz to, na razlici u cijenama, uz redovito praćenje u trgovinama i marketima, jedna četveročlana obitelj može smanjiti mjesečne troškove za prehranu i druge potrepštine i više od 50 KM, kaže Nevenka.

Za takve uštede, trebaju i određeni uvjeti, mogućnosti, zdravstvene sposobnosti. - Od prosječne mirovine kakve imamo ja i moj suprug, a tako je i sa plaćama sretnika koji rade, teško se može sastaviti kraj s krajem. A kad nas umirovljenike „načme" bolest, teško se može živjeti i preživjeti. A iz dana u dan je sve gore i teže, bez izgleda da se na bolje promijeni.