Čast da otvori novu bačvu dana pripala je Anti Radišiću

Bačve vina

Prije samog blagoslova vina prikazan je film ''In Hercegovina veritas'', koji govori o hercegovačkim vinogradarima i vinarima.

Stotine uzvanika

Ovu veličanstvenu i po mnogome čemu jedinstvenu priredbu zajednički su organizirali Udruga vinogradara i vinara Hercegovine, i hotel Brotnjo uz svesrdnu potporu općinskih poglavarstava Čitluka, Čapljine, Ljubuškog i Stoca. Na manifestaciji, na kojoj je sudjelovalo nekoliko stotina uzvanika, prezentirana je bogata kulturno-povijesna baština hercegovačkog kraja, posebice Brotnja i njegovog najjačeg proizvoda, vina.

Uz uglednike iz političkog, kulturnog, gospodarskog života Brotnja, na ovoj manifestaciji bio je nazočan generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Velimir Pleša. U ime organizatora nazočnima se obratio predsjednik Matice hrvatske Čitluk Andrija Stojić, koji je pozdravljajući ih izrazio zadovoljstvo ovogodišnjom manifestacijom ''Dani Matice hrvatske u Brotnju'', te kazao kako je kušanje mladoga vina naša stoljetna tradicija koju i ubuduće trebamo njegovati i sačuvati od zaborava.

Kušanje vina i delicija

''Želeći sačuvati izvornost i bogastvo tradicije te je njegovati i širiti i ove ćemo godine u slavu grožđa, mošta i mladog vina, koje smo kušali na Dušni dan zatvarati bačve, što je bila i ostala vlastitost kulturno-povjesne baštine hercegovačkog kraja'', kazao je Stojić.

Čast da otovri novu bačvu dana pripala je članu Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva ''Brotnjo'' Anti Radišiću. Potom je dopredsjednik Matice hrvatske Čitluk fra. Kornelije Kordić izmolio molitvu blagoslova, nakon čega je uslijedilo razgledavanje izložbe vina, uz prigodno kušanje mladoga vina, ali i autohtonih jela hercegovačkog kraja. U cjelovečernjem bogatom kulturno-zabavnom programu nastupilo je više kulturno-umjetničkih društava s područja Hercegovine, klapa i pojedinaca, piše Dnevni list.