VLAK ČAPLJINA-MOSTAR Đaci i zaposleni mogu kupiti mjesečne karte

željeznice fbih,vlak,Čapljina
Facebook

Novinari Radiopostaje Čapljina, prenijeli su pitanje svojih slušatelja Željeznicama Federacije BiH o prijevozu bicikla vlakom, te je li moguće kupiti mjesečnu kartu za vlak. Odgovor su dobili pismenim putem, te ga prenose u cijelosti:

Bickl u vlaku samo je ako sklopiv

“Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine ne posjeduju u svom voznom parku kola sa mjestima predviđenim za prevoz bicikla. Prevoz bicikla u vozovima ŽFBiH moguć je samo ukoliko je bicikl sklopiv i upakovan kao ručni prtljag, te se kao takav može smjestiti u vagon za prevoz putnika ili u prostor predviđen za ručni prtljag.

Mjesečna karta za učenike 64 KM

Mjesečna karta Čapljina-Mostar – Čapljina može se kupiti kao mjesečna radnička ili mjesečna đačka karta. Mjesečna radnička karta na navedenoj relaciji košta 115 KM, a mjesečna đačka 64 KM. Za kupovinu radničke ili đačke mjesečne karte potrebno je na odgovarajućoj putničkoj blagajni željezničke stanice kupiti legitimaciju K-19 (godišnja evidencija na osnovu koje se kupuje mjesečna karta). Na legitimaciju treba zalijepiti odgovarajuću fotografiju, te upisati i ovjeriti tražene podatke na legitimaciji u svom preduzeću ili ustanovi. Nakon toga, popunjenu legitimaciju treba donijeti na putničku blagajnu da bi ŽFBiH popunile i ovjerile svoj dio podataka, nakon čega se može pristupiti kupovini mjesečne karte. Legitimacija K-19 važi jednu kalendarsku godinu i košta 2,00 KM, a karta se kupuje svaki mjesec na osnovu iste.

Prilikom putovanja, putnik uz voznu mjesečnu kartu mora imati i legitimaciju K-19, jer jedno bez drugog ne važi, odnosno, smatrat će se kao putnik bez vozne karte”, navodi se u odgovoru Željeznica FBiH.