Vandali u Počitelju polomili tek postavljene ploče na ulaznim vratima

... o povijesnoj prošlosti Počitelja ali i pokazuje onima koji ga dovoljno ne poznaju, prije svega turistima, kojim od kamenih staza treba da idu, kako bi došli na željeno mjesto. U potpisu teksta stoji federalno Ministarstvo za okoliš i turizam. No, već u poslijepodnevnim satima, jedna od ovih ploča na gornjoj kapiji bila je uništena!

"Odmah sam pozvala policiju iz Čapljine, koja je i napravila očevid", rekla nam je prof. dr. Vjekoslava Simčić - Sanković, predsjednica Nacionalnog komiteta ICOMOS-a.

Prof. Simčić - Sanković, u ime pomenutog ministarstva, rukovodi višegodišnjim projektom obnove Počitelja, u koji je do sada uloženo više od četiri miliona KM. Teško pronalazi pravu riječ za ono što se desilo nakon uspješnog završetka još jedne akcije u okviru trajne zaštite Počitelja:

"Nije samo u pitanju to što je postavljanje ploča stajalo najmanje tri tisuće KM, nego se strašna poruka šalje ovim činom", naglašava profesorica, negirajući mogućnost, jer se i sama nalazila u to vrijeme u Počitelju, da su to uradila "nestašna djeca".

"Uvjerena sam da iza tog nedjela stoje oni koji ne žele lijepo uređen Počitelj, ne samo u arhitektonskom nego i u svakom drugom smislu", ogorčena je prof. Simčić - Sanković, koja je o svemu informirala i nadležno Ministarstvo okoliša i turizma.

Ante Čović je u Ministarstvu voditelj projekta obnove i za njega je sve to šta se desilo samo još jedna potvrda koliko su u pravu oni koji se zalažu za to da Počitelj dobije nekoga tko će njime upravljati, a ne da, kao sada, bude prepušten, nikome!

"To što je stara jezgra grada proglašena nacionalnim spomenikom, nažalost, za svakodnevni život u Počitelju ništa ne znači. Mora se znati tko će i na koji način voditi brigu o ovoj i svakoj drugoj kulturno-povijesnoj ambijentalnoj cjelini", ističe Čović, dodajući da se to ne odnosi samo na Počitelj.

Isto u Jajcu, na Trebižatu...

"Isti problem imamo i u Jajcu, ali i sa vodopadima Trebižata. Mi ćemo, ovim povodom, pripremiti informaciju za ministricu, a potom i za Vladu, o nužnosti pronalaska modela upravljanja našim povijesno-prirodnim blagom", kaže Čović.

Oslobođenje nezvanično saznaje da se razmišlja čak i o raspisivanju konkursa za davanje koncesije, no, to je sve još na dugu štapu. Ali, šta do tada?

Nacionalna dobra su, izgleda, zvanična briga samo policije, koja, nažalost, najčešće ne otkrije počinitelje, a još manje naredbodavce ovakvih vandalskih činova.

Ovaj je ne samo uništio (srećom zakratko) jednu korisnu ideju, nego je i napravio novi trošak svim poreskim obveznicima Federacije Bosne i Hercegovine, pa i Počiteljcima, od kojih nitko, kako se to već dešava, u polupustom gradu nije vidio vandale.

Izvor: oslobodjenje.ba