Uhićen Eldin Komad, poznati prevarant iz Čapljine

policija
S obzirom na to da je za Komadom raspisano više potraga zbog prevara i drugih krivičnih djela on je odmah po uhićenju predan u nadležnost sarajevske Sudske policije.

O ovom je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Podsjećamo, posljednja u nizu Komadovih prevara dogodila se u Sarajevu kada je od Mirze Bašića unajmio automobil Škoda Fabia. Ispričavši mu dobro poznatu priču da je uposlenik Granične policije BiH te da ima problema sa automobilom unajmio je vozilo pod lažnim imenom i to za put u Mostar.
Podsjećamo, nešto ranije je Komad izašao iz zatvora u Mostaru u kojem je proveo mjesec dana.

Već u popodnevnim satima Komad je sudjelovao u prometnoj nesreći na samom ulazu u Mostar, a policajcima je kazao kako nema potrebne dokumente. Policija ga je dovela u stanicu zbog provjere identiteta, ali je Komad samo išetao iz stanice da bi danas konačno bio lociran i uhićen.

Inače, Komad iza sebe ima bogatu povijest krivičnih djela, uglavnom prevara. Nedavno je na prevaru, predstavivši se kao uposlenik DGS-a, a potom i uposlenik brze pošte, prisvojio mobitel iPhone.

Između ostalog, prije dvije godine stanovnicima sarajevskog naselja Alifakovac uzeo je 8.000 KM, kada im je obećao da će im osigurati zaposlenje. Nakon što se domogao novca, pobjegao je i pokušao prevariti stanodavca u Barama kod kojega je na prevaru želio unajmiti stan na godinu dana. Na sreću, stanodavac je bio oprezan pa je Komadov plan, iako veoma lukav, brzo propao.

Naime, Komad se lažno predstavljao kao jedan od šefova Evropske policije u BiH (EUPM) i Ujedinjenih naroda (UN), a građanima je za novac nudio pomoć pri zapošljavanju ili rješavanju prekršajnih kazni koje je izricala policija, ili je glumio da je inspektor.

Upravo je to radio u listopadu prošle godine, kada je i uhićen u Kladnju, gdje je, predstavljajući se kao federalni tržišni inspektor, varao u privatnim trgovačkim objektima tako što je, nakon što navodno pronađe greške u radu u tim objektima, tražio novac, kako ih, tobože, ne bi prijavio nadležnim organima.

Dnevni list