U Čapljini otvorene nove prostorije Caritasovog pastoralno-socijalnog centra

... od strane „ Renovabisa“, dobrotvornog tijela Biskupske konferencije Njemačke i njemačkih katolika, od fondacija „Kirche in Not“ iz Königsteina, biskupija Eichstätt. Iz centra su nam otkrili koje sadržaje imaju i koje se  aktivnosti trenutno provode.  

Koje su sve prostorije opremljene u Caritasovom pastoralnom centru Čapljina?

Naziv centra je Caritasov pastoralno-socijalni centar u Čapljini. Sastojat  će se od tri dijela, a  trenutno  su dva u funkciji. To je radionica za osobe sa posebnim potrebama Betlehem i prostor za vjernike odnosno , liturgijski dio u kojem se održavaju svete mise, prostori za vjeronauk, župni ured,  župni stan i treći dio je dom za stare i iznemogle osobe , odnosno hospicij Betanija. Sama kuća se zove Betanija, a pod okriljem Betanije bit će registrirana i radionica za osobe sa posebnim potrebama   Betlehem.

Što se tiče  Betanije,  odnosno  doma za stare i nemoćne osobe i terminalne bolesnike , planirano je početkom veljače otvorenje  nakon što se opreme prostorije, a od toga 13 soba . Već imamo prijavljenih korisnika , a naravno nakon otvaranja Centra, očekujemo da će biti još prijava jer dom ove vrste još ne postoji na području BiH.  

Koliko već djeluje Caritasova radionica Betlehem?

Mi smo prvi na području Čapljine  pružili mogućnost dnevnog osobama s posebnim potrebama izvan kruga njihovih obitelji  i ovdje smo prisutni  od siječanja  2011. godine. Na početku smo krenuli sa šest osoba, a prelaskom u nove prostorije  imamo 10 osoba  s posebnim potrebama, a ukoliko bude još zainteresiranih još dvije osobe nam se još mogu priključiti u radionici. 

Zadovoljni smo odazivom volontera , npr. u Mostaru je problem sa odazivom volontera, dok ovdje u Čapljini volonteri dolaze. Mislimo kako je razlog tomu  manja sredina i poznanstva ljudi sa obiteljima koji imaju djecu sa posebnim potrebama i tako da je odaziv ovdje jako zadovoljavajući. Međutim prostorije su dosta velike i ima mjesta za  volontere , tako da su svi dobrodošli. 

Za proizvode koje ovdje pravimo i  najčešće nakon svetih misa organiziramo prodajne izložbe kada najbolje prodamo proizvode. Također, imamo i narudžbe kao što su  pozivnice za vjenčanja , božićne i novogodišnje čestitke tako da ljudi  na taj način, možemo reći djeluju,  humanitarno.

Radionicu financira isključivo osnivač, odnosno Caritas Mostar, dobili smo i jednokratnu  dotaciju od Općine Čapljina, a naravno svaka pomoć nam je dobro došla. Što se planova tiče, samo se nadamo i vjerujemo da ćemo vođeni idejama ljubavi, odnosno Caritasa, ovako  i nastaviti. 

Izvor: Hum.ba