Spektakl u Gabeli – garavuše nadigrale plavuše, domaći Gabeljani bolji od dijaspore

...u Gabeli svečano otvoren športsko - rekreacijski centar, a ovom manifestacijom završila se četverodnevna kulturno - zabavna manifestacija pod nazivom "Jel' Gabela gdje je prije bila".

Oko 1000 Gabeljana i njihovih gostiju uživalo je tako sinoć u ovom nezaboravnom događaju, koji će se zasigurno prepričavati danima.

Prije samog početka programa i svečanog otvaranja športsko - rekreacijskog centra župnik župe Gabela don Ivan Kordić isti je blagoslovio i zazvao božji blagoslov na sve koji budu koristili ovaj centar. Nakon toga načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić i predsjednik Mjesne zajednice Gabela Milan Prskalo zajedničim presijecanjem vrpce svečano su otvorili ovaj centar, što je popraćeno burnim pljeskom okupljenih.

Uslijedila je športska večer sa mnoštvom zanimljivosti, a najviše pozornosti izazvala je utakmica između garavuša i plavuša, o kojoj se govori već mjesecima.

Prvo su na teren izašli dečki, a u tom susretu sastali su se Gabeljani koji danas žive u Gabeli i Gabeljani koji žive izvan Gabele. Početni udarac izveo je umirovljeni poštar Grga Soldo, koji je mirovinu stekao radeći kao poštar u Gabeli. Više sreće i spretnosti imali su domaći Gabeljani, koji su na kraju slavili rezultatom 4:3. Suci susreta bili su Nedjeljko Zvonić i Dragan Limov - Ekra, a zanimljivo je istaknuti kako je na službenim majicama sudaca stajao natpis "lopovi".

Središnji događaj večeri bila je utakmica između garavuša i plavuša. Trener garavuša bio je Filip Krvavac - Pika, dok je plavuše predvodio Nikica Sušak - Suvi. Početni udarac sa centra izvela je umirovljena učiteljica Anđelka Krvavac, koji je svoj cijeli radni vijek provela kao učiteljica u Osnovnoj školi u Gabeli. Ovu utakmicu sudile su Lucija Jurić, Katarina Jurić i Lucija Arapović. Fizioterapeut na ovoj utakmici bio je doktor Smiljan Vidić, a ekipe su imale i frizera Marka Bezera.

U ovoj utakmici s(p)retnije su bile garavuše, koje su na kraju slavile rezultatom 2:1. Prvo su povele garavuše, golom Marele Turudić, nakon čega su plavuše izjednačile preko Anđele Zekušić, da bi u posljednjim minutama utakmice Marela Turudić iz slobodnog udarca eurogolom sa udaljenosti od 12 metara donijela titulu pobjednika garavušama.

Ovim utakmicama svečano je otvoren športsko - rekreacijski centar u Gabeli, koji je financiran od strane općine Čapljina i projekta GAP, a u sklopu kojeg se nalaze nogometno i košarkaško igralište, kao i igralište za djecu sa klackalicama i ostalim popratnim sadržajima, a ovime je završena četverodnevna kulturno - zabavna manifestacija pod nazivom "Jel' Gabela gdje je prije bila".

Inače, kulturno ljeto u Gabeli, koje nosi naziv "Jel' Gabela gdje je prije bila", ove godine obilježile su četiri sadržajne večeri. Prve večeri upriličen je nastup kulturno-umjetničkih društava, druge večeri kazališna predstava "U zajedničkom stanu", treće večeri na rasporedu je bio klapski koncert klape "Maslina" i klapa iz regije, a manifestacija se završila otvaranjem športsko - rekreacijskog centa i malonogometnim utakmicama između garavuša i plavuša i Gabeljana iz Gabele i Gabeljana iz dijaspore.

Svi ovi događaji organizirani su u čast sv. Stjepana prvomučenika, koji je zaštitnik mjesta, a glavni organizatori su HKUD "Drijeva" Gabela i Mjesna zajednica Gabela. Manifestacija je pod pokroviteljstvom načelnika općine Čapljina dr. Smiljana Vidića.

hercegsport.info