Rak: Sutra počinje izborna šutnja zbog ponovnih izbora u Čapljini

Stoga je danas Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjetila da predizborna šutnja počinje sutra te da se to odnosi na sve radio i TV stanice.

Radi ponovnih izbora u osnovnoj izbornoj jedinici Čapljina, na području cijele Bosne i Hercegovine će se primjenjivati član 16.11 Izbornog zakona BiH u kome stoji da u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

Period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta, rečeno je danas u saopćenju RAK-a.

Potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti stupa na snagu u subotu, 6. studenog, u 7 sati, a trajat će do 19 sati u nedjelju, 7. studenog, odnosno do zatvaranja svih biračkih mjesta na kojima se provode ponovni izbori.

RAK je također podsjetio RTV stanice na član 16.10 Izbornog zakona BiH, u kojem stoji da u periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta pa do zatvaranja biračkih mjesta neće se objavljivati rezultati istraživanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima.

Zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima na snazi je od petka, 5. studenog, u 7 sati i traje do 19 sati u nedjelju, 07. studenog, odnosno do zatvaranja svih biračkih mjesta na kojima se provode ponovni izbori.

(Fena)