Poznati prevarant iz Čapljine osuđen na osam mjeseci zatvora

Vijeće Vrhovnog suda Federacije, sud, droga, šverc droge, droga, sud, kriminal, kazneno djelo, imigranti, policija, sud bih, suđenje, Eronet, dijana milić, tužiteljica, smrt, platformaši, kontrola, sud, Muhidin Bašić, silovanje, Željko Komšić, crna kronika, crna kronika, ratni zločin, optužnice, Livno, promet, sigurnost, Mila Gadžić, Brank Kolobarić, Valerija Čuljak, sudac, sud, Slobodan Vasković, HT Eronet, Stipe Prlić, optužnica, dretelj, Tužiteljstvo BiH, beba, sud, Njemačka, vesna budimir, suđenje, prijetnje, monstrum, suđenje, Hrvatska, Mostar, žrtva, uhićenje, Nizozemska, tužiteljstvo, optužnice, ratni zločin, Mostar, optužnica, Armija BiH, suđenje, sud, trgovina ljudima, tužiteljstvo, Dragica Glušac , Gibraltar, suđenje, mikro kredit, sestre, Mostar, Mostar, ubojstvo, istraga, umirovljenici, ep hz hb, sindikat, sindikat ephzhb, Gibraltar, Stipe Prlić, optužnica, bjegstvo, suđenje, policajci, frane lučić, kornati, prevarant, Čapljina, osuda, sud bih, tužiteljstvo
...mjeseci zatvora jer je K. P. prevario za mobitel i 300 maraka.

Komad, koji je ranije osuđivan, pred sutkinjom Elvirom Begović priznao je ovo djelo, nakon čega je uslijedila presuda. Optužnica protiv njega je podignuta 18. prosinca prošle godine, a u njoj je, između ostalog, navedeno da je 24. kolovoza obećao da će svoj mobitel Galaxy SP prodati K. P. za njegov mobitel LG G2 i 300 maraka, piše Avaz.

Prema navodima iz optužnice, oni su se dogovorili da se taj dan nađu ispred baze SFOR-a u Butmiru oko jedan sat popodne. Komad mu je rekao da dođe na ovu lokaciju te da mu ponese mobitel LG G2 i 300 KM i da ga sačeka da bi mu ovaj donio svoj mobitel Galaxy SP. Komad se pojavio na dogovorenom mjestu, ali svoj mobitel nije donio, već je njegov LG G2 i 300 maraka uzeo i pobjegao. Komad ga je tako oštetio za oko 850 maraka.

Ova Komadova prevara, zbog koje je i kažnjen zatvorom, samo je jedno u nizu kaznenih djela koje je počinio. On je dobro poznat bh. javnosti jer je varao gdje je stigao.

Inače, ovaj bivši zaposlenik međunarodnih snaga u BiH, lažno se predstavljajući, počinio je niz prijevara u više gradova u BiH tako što je bogatijim i uglednijim građanima nudio pomoć pri zapošljavanju ili rješavanju prekršajnih kazni koje je izricala policija, za što je iznuđivao novac, piše Avaz.

Policija u Tuzli Komada je uhitila zbog nedopuštenog držanja oružja jer je u motelu "Royal", gdje je odsjedao, pronađen pištolj sa pedesetak metaka.

Također, Komad je, predstavljajući se kao federalni tržišni inspektor, varao u privatnim trgovačkim objektima u Kladnju na način da je, nakon što navodno pronađe greške u radu u tim tvrtkama, tražio novac, kako ih, tobože, ne bi prijavio nadležnim organima.

Sarajevska policija uhitila ga je i na osnovu potrage koju je Općinski sud Ljubuški raspisao za njim. Tada ga je Sudska policija sprovela u Kaznenopopravni zavod Mostar, s obzirom na to da mu je nakon raspisivanja potjernice bio određen pritvor.

Protiv Komada je Tužiteljstvo ZHŽ-a - Široki Brijeg podiglo dvije optužnice. U prvom slučaju Komad se tereti da se predstavio kao N. P. iz Parlamenta BiH i oštećenom M. P. kazao da je zainteresiran za kupovinu njegovog laptopa.

Ponudio mu je cijenu od 1.000 KM i kazao da će poslati uposlenike brze pošte "24VIP" po laptop. Potom je optuženi došao u Ljubuški i, predstavljajući se kao vozač brze pošte, preuzeo laptop i dao oštećenom primjerak lažnog ugovora, nakon čega je otišao. Laptop je prodao njemu poznatoj osobi za 400 KM.

Prema drugoj optužnici, Komad se tereti da se Lj. K. lažno predstavio kao N. P. iz Ministarstva obrane i rekao da je zainteresiran za kupnju njenog laptopa. Potom je uslijedio isti scenarij kao u prvom slučaju. Laptop je dao K. M. na ime duga.

U srpnju 2013. godine stanarima sarajevskog naselja Alifakovac, predstavljajući se kao Edin Masleša, zaposlenik EUFOR-a, uzeo je 8.000 KM obećavajući im da će im osigurati zaposlenje. Nakon što se domogao novca, pobjegao je i pokušao prevariti stanodavca na Barama, kod kojeg je na prijevaru želio unajmiti stan na godinu. Srećom, stanodavac je bio oprezan pa je Komadov plan brzo propao, podsjeća Avaz.

U listopadu 2013. godine, predstavljajući se kao Nermin Salihović, zaposlenik Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Komad je pokušao prevariti rent a car agenciju te unajmiti automobil Golf 4, i to ni manje ni više nego za Michaela Bloomberga, tadašnjeg gradonačelnika New Yorka. Tada je s interneta kopirao vozačku dozvolu koja glasi na ime gradonačelnika Blumberga te je skenirao i priložio uz zahtjev za najam vozila kod agencije "GD marketing".

Srećom, vlasnik agencije Sanjin Golub postao je sumnjičav te je između ostalog nazvao i sjedište USAID-a u Sarajevu, gdje su mu kazali da za Salihovića nikada nisu čuli.

Komad se 27. lipnja 2013. godine u rent a car agenciji "Karoserija" iz Posušja predstavio kao zaposlenik Veleposlanstva SAD te unajmio vozilo Škoda Octavia, nakon čega nije izvršavao obaveze iz ugovora o najmu. Sarajevska policija kod Komada je pronašla ključeve, a potom i automobil, koji je vraćen. Komad je, podsjećaju, unajmio i Ford Focus iz čapljinskog autosalona "Ivanković", koji nije vratio. Tada se predstavio kao Edin Marić, visoki predstavnik Ujedinjenih naroda za BiH, tvrdeći da u ime visokih dužnosnika treba unajmiti automobil. Otkriveno je da se Komad, koristeći Ford Focus, predstavljao na području općine Ilidža kao inspektor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO).