Postoji mogućnost da se graničnom prijelazu Gabela Polje vratit status međunarodnog prijelaza

...razgovarali o implikacijama ulaska Hrvatske u Europsku uniju za Bosnu i Hercegovinu, na kojem je bilo riječi i o graničnim prijelazima na području čapljinske općine i prolemima koje je granica EU donijela stavnovnicima naselja uz granicu.

Panelisti okruglog stola bili su zamjenik šefa Izaslanstva EU u BiH Renzo Daviddi, potom veleposlanik Republike Češke u BiH Tomaš Szunyong, stučni savjetnik iz ministarstva sigurnosti BiH Goran Mišković, zamjenik direktora Ureda za veterinarstvo BiH Pavo Radić, tajnica Gospodarske komore Grada Mostara Andrea Čordaš, te stručnjak za granična potanja Branko Celar.

Dvije debatne teme, ''Trgovina i izvoz nakon priključenja Hrvatske Europskoj uniji'' i ''Granični režim i prava građana Europske unije'', izazvali su veliko zanimanje žitelja čapljinske općine, posebice onih iz pograničnih zona, koji se u velikom broju okupili na ovom okruglom stolu.

Svi su zajedno istaknuli kako je ulazak Hrvatske u Europsku uniju velika prilika za napredak Bosne i Hercegovine, no postoji veliki broj stvari koje moraju biti riješene u međuvremenu. Za Hrvatsku je to konsolidacija članstva u EU, a za BiH je dobivanje statusa za otvaranje pregovora sa EU.

Renzo Daviddi, zamjenik šefa Izaslanstva EU u BiH, u izjavi za ČA::portal ističe kako uvođenje granice od 1000 kilometara sa Europskom unijom iziskuje za velike napore za Bosnu i Hercegovinu.

''Mora postojati volja da se riješe problemi, posebice stanovništva koje živi u pograničnoj zoni, jer se trenutno suočavaju sa velikim problemima u obavljanju svojih svakodnevnih obaveza.

To se najbolje vidi na primjeru općine Čapljina, gdje sam i sam svjedočio velikim gužvama na graničnom prijelazu Doljani, pa ćemo stoga s posebnom pažnjom razmotriti zahtjev da se Gabela Polju vrati status međunarodnog graničnog prijelaza'', istaknuo je Daviddi.

On je dodao kako je jasno da ovakvi i slični problemi mogu biti riješeni u skoroj budućnosti, jer Ugovor koji je potpisan između BiH i Republike Hrvatske može se mijenjati, uz dogovor obje strane.

Napomenuo je kako je ulazak Hrvatske u Europsku uniju donio Bosni i Hercegovini veliku mogućnost napretka.

''Govoreći o prednostima koje su dobili građani BiH, treba istaknuti kako se približilo otvoreno tržište za rad od 100 milijuna radnika, te kako postoji mogućnost izvoza proizvoda iz BiH u 28 zemalja Europske unije, ukoliko se ispunjavaju propisani standardi. Uvjeren sam i da će doći i do relociranja proizvodnje, tj. da će neke tvrtke iz Republike Hrvatske svoje proizvodne pogone prebaciti u BiH.

Također, određeni broj državljana Bosne i Hercegovine ima i putovnicu Republike Hrvatske, što ih čini građanima EU, što je samo po sebi velika prednost'', rekao je Daviddi.

On je zaključio kako se nada da će Bosna i Hercegovina unaprijediti dinamiku i bolje se pripremiti za članstvo u Europskoj uniji, jer ''tome nismo svjedočili u posljednje vrijeme''.

ČA::portal