Održana tradicionalna kulturno - zabavna manifestacija ''Zvona Dretelja''

Ovogodišnja manifestacija, kao i cjelokupni program, nastavak su tradicije koju njeguju hrvatsko - kulturno - umjetničko društvo ''Sveti Ante'' Dretelj i Mjesna zajednica Dretelj.

Prvo je u crkvi svete Obitelji upriličena sveta misa, na kojoj su se okupili svi mještani i sva kulturno-umjetnička društva koja su sudjelovala na manifestaciji, a misu je predvodio fra Mile Vlašić.

Po završetku svete mise uslijedilo je polaganje vijenaca za poginule branitelje iz Dretelja. Vijence su spomenik pokraj crkve uz zvuke Lijepe naše položili predstavnici općine Čapljina, predvođeni načelnikom općine dr. Smiljanom Vidićem, predstavnici Mjesne zajednice Dretelj, predstavnici hrvatskog kulturno-umjetničkog društva ''sv. Ante'' Dretelj i najmlađi članovi društva.

Osam kulturno-umjetničkih društava formiralo je povorku koja se rutom od crkve svete Obitelji uputila prema sportskom centru, gdje je održan središnji događaj - nastup i predstavljanje svih društava. Zaista je bilo lijepo i ugodno vidjeti toliko okupljenih kulturno umjetničkih društava, toliko mladeži, toliko pjesme i plesa na jednom mjestu.

Okupljenima se prvo obratio predsjednik HKUD-a ''sveti Ante'' Dretelj Jerolim Glavinić, koji se zahvalio svima koji su dali svoj doprinos da u organizaciji ove manifestacije, kao i svim društvima koja su se odazvala pozivu i koja su se potrudila da uljepšaju večer u Dretelju.

Potom je na pozornicu izašao načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić.

''Dretelj je posljednjih godina u ljetnom razdoblju središte Čapljine; od nogometnih i odbojkaških turnira preko kulturno - zabavnih manifestacija, čija je kruna upravo ova manifestacija. Rad i trud koji ulažu Dreteljani prepoznati su širom svijeta, tako da svi oni koji jednom dođu u Dretelj zauvijek pričaju o gostoprimstvu, prijateljstvu, domaćinstvu i otvorenosti mještana Dretelja. Zaista je lijepo vidjeti mnoštvo mladih ljudi u nošnjama koji baštine kulturu i tradiciju svoga kraja. Čestitam svima vama koji ste iznijeli organizaciju ovoga događaja, posebice predsjedniku hrvatskog kulturno - umjetničkog društva ''Sveti Ante'' Dretelj Jerolimu Glaviniću, kao i predsjedniku Mjesne zajednice Dretelj Miri Vidiću, te ističem da mi je posebno zadovoljstvo što manifestacija Zvona Dretelja prerasta u tradiciju.'' - kazao je u svom obraćanju dr. Vidić.

Nakon što su se sva društva svojim pjesmama, plesovima i nošnjama predstavili pred oko 300 okupljenih gostiju i posjetitelja druženje uz dobru kapljicu i pjesmu nastavilo se dugo u noć.

ČAportal