Lav sv.Marka u Gabeli opet stao na svoje noge i čuva Priceovu Troju

Gabela
Gabela ima još jednu vrijednost po kojoj je jedinstvena u BiH.Naime,ulaz u Stari grad čuva mletački lav ili lav svetog Marka jedinstven u BiH i jedan od rijetkih na istočnoj obali Jadrana na kojoj su Mlečani bili prisutni stoljećima.

Čuvar
Lav je uspomena na kratko razdoblje vladavine Mletačke Republike na jugu Hercegovine,od 1694 do 1715.Uz utvrde i bedeme Mlečani su na ulazu u grad postavili svog uobičajenog čuvara lava,koji je uspio preživjeti čak i razorne lagume kojima su u povlačenju razorili utvrdu. Lav je uspio preživjeti i povratak osmanske vlasti nakon Požarevačkog mira 1717,ali je ulazak u treći milenij dočekao vidno uzdrman,porušenog postamenta,bojama ispisanim porukama,zapušten i zaboravljen. Taman kad se pomislilo da su lavu,zaštitnom znaku Gabele, odbrojani dani uslijedila je inicijativa Turističkog društva Troja. Kontaktirali smo odgovorne u Zavodu za zaštitu spomenika kultureFBiH.

Obnovljen
Usput smo uspjeli dobiti i nešto sredstava za projekt zaštite,a na kraju smo zadovoljni i ponosni učinjenim, ističe Dragan  Bradvica, predsjednik TD-a Troja. Uglavnom lav je nakon učvršćivanja postamenta, čišćenja i premazivanja zaštitnim slojem protiv gljivica naprosto zablistao. Obnovljen u učvršćen lav ovih dana kao da na simboličan način najavljuje nove vjetrove u Gabeli, odnosno Starom gradu, čije je čišćenje pokrenulo Povjerenstvo mjesne zajednice. Uglavnom, na radost poklonika kulturne baštine i ne samo njih, lav je ponovno na svojim nogama, a obnova ga je učinila impozantnijim nego što je prije izgledao.

Dušan Musa | Večernji list