Kako čapljinci štede i dolaze do primanja u vrijeme sveopće krize i recesije

Iako trebaju biti ponosni što među rijetkima u Hercegovini imaju kino i redovite predstave čapljinci su u ovo vrijeme recesije odlučiti stegnuti remen baš na tim kulturnim događanjima. Tako se na jednoj kino predstavi ne može vidjeti niti deset čapljinaca a dvorana kina „ Mogorjelo “ ima preko 200 sjedalica. Cijena ulaznice od 4 KM i nije previsoka za jednu kino projekciju dobrog filma ali je čapljincima i to izgleda previše pa radije ostaju doma.

Na toj rashodovnoj strani čapljinci gube kupovnu moć po buticima i restoranima, što su nam potvrdili i brojni vlasnici ugostiteljskih i trgovinskih radnji na čapljinskom području. Niti totalna rasprodaja i veliki popusti mnogim vlasnicima butika i drugih prodajnih objekata nisu jamac opstanka pa se najavljuju i masovna zatvaranja. U samom gradu već su zatvoreni neki prodajni objekti i ispostave tvrtki koje su poslovanje nastavile samo u sjedištu tj.na jednoj lokaciji.

I kada su prihodi u pitanju čapljinci se bore na razne načine a neke im stvari same od sebe idu na ruku. Tako je u općoj besparici i recesiji za neke kao dar s neba došlo snimanje filma oskarovca Danisa Tanovića „ Cirkus Columbia “. Razlog su uloge statista za koje se primaju dnevnice i do 40 KM, što je svakako dobra popuna kućnog proračuna. Te uloge dobilo je stotinjak čapljinaca svih uzrasta pa se može konstatirati kako je filmski angažman itekako dobrodošao u borbi protiv recesije. Uz glumce statiste na svoje su došli i turistički djelatnici u Čapljini koji će za vrijeme snimanja filma biti na usluzi brojnoj filmskoj ekipi. U Čapljini su se za potrebe snimanja filma otkupile i brojne olupine automobila pa su tako unatoč recesiji željezo i drugi otpad odjednom postali traženi. “ Dao Bog više tih filmova koji u Čapljini bar malo mogu ublažiti krizu i recesiju.“ - samo je jedan od komentara čapljinaca koji i dalje moraju kemijati da bi u ovoj recesiji ostali „ živi i zdravi “.

Frano Matić, VL | CAportal.info