Iz Čapljine u Metković sada se na posao putuje triput duže

Isto tako, mnogi studenti iz Hrvatske studiraju u Mostaru i svaki dan putuju na predavanja, a i mnoga djeca Hrvata iz BiH u školu idu upravo u Metković.

Odlazak u susjednu zemlju im više nije lagan kao prije, a sve zbog strogih kontrola na graničnim prijelazima i neprilagođenosti njima najbližeg prijelaza, javlja Dnevnik Nove TV.

Marko je iz Čapljine, a radi u Metkoviću. Svakodnevni odlasci u 15-ak minuta udaljeni Metković mu nisu bili problem, no od ponedjeljka se na graničnom prijelazu Doljani stvaraju takve gužve da mora i po sat vremena ranije krenuti da bi na vrijeme stigao na posao.

- Ostavili su samo jedan prijelaz preko kojeg možemo prelaziti i to onaj na kojem je uvijek katastrofalno stanje i gužva. Jutros sam krenuo na posao i 50 minuta stajao na granici u koloni. To bi bilo još gore da nisam baš rano krenuo, već u 6:30 - kazao je.

Granični prijelaz Doljani je još od prije poznat po gužvama koje su se stvarale prilikom prelaska. Problem su stvarali i autobusi sa stranim turistima koji bi se s obale zaputili u Međugorje.

Tijekom ljeta je trebalo čekati i po 45 minuta kako bi se ušlo ili izašlo iz BiH. Zbog toga su stanovnici obližnjih mjesta koristili druga dva granična prijelaza, prije svega prijelaz Gabela polje kako bi izbjegli gužve.

No, taj prijelaz više nije međunarodni, već ga mogu koristiti samo oni s pograničnim propusnicama, a njih mogu dobiti oni koji žive u krugu pet kilometara od europske granice.

Osim strožih kontrola, promet dodatno usporava i to što granični prijelaz Doljani nije prilagođen. Naime, postoji samo jedna traka za sve automobile. Jedini prilagođeni međunarodni prijelaz je onaj u Bijači koji je stanovnicima Čapljine i okolnih mjesta predaleko.

Građani BiH stalni su gosti na Makarskoj rivijeri. No, zbog strogih kontrola na granici i velikih gužvi, ove godine odmor planiraju provesti u Crnoj Gori.

- Većina mojih prijatelja se odlučilo ipak za Crnu Goru - kazala je Dragica iz Struga pored Čapljine.

- Imam i rodbinu koja živi u Metkoviću, ali im sigurno neću toliko često ići u posjetu kao što sam prije išla jer znam da se mora toliko čekati na granici, posebice ljeti - dodala je.

Među stanovnicima mjesta nedaleko od granice vlada zbunjenost svim silnim propisima, mnogi od njih ne znaju mogu li dobiti propusnice ili ne.

- Zasad znam da postoji bezbroj dezinformacija, svi su zbunjeni što se tiče prelaska granice i kuda tko smije ići - kazala je Dragica.
Hrvati su konstitutivni narod u BiH, a njihov je svakodnevni život zakompliciran strogim propisima i neprilagođenim graničnim prijelazima. Sam prelazak granice će, čini se, dosta toga promijeniti u njihovim životima.