HE Čapljina ponos Elektroprivrede HZHB

S druge strane, to je više od 250 metara u dubini zemlje, a pri tome se radi na 30 metara ispod morske razine. To je zapravo radno okružje zaposlenika Hidroelektrane Čapljina (HEČ) u Svitavi koja je ovih dana svečano proslavila i 30 godina svoga rada.

Najveći kompleks
Sa svim svojim sadržajima i postrojenjima duboko u zemlji te ogromnim proizvodnim kapacitetima HEČ je i najveći kompleks takve vrste u BIH i ponos Elektroprivrede HZ HB koja je također ovih dana proslavila svoju 17. obljetnicu. Da se ne radi o pogonima za proizvodnju struje, za HEČ bi se moglo kazati da je ogromno vojno ili atomsko skrovište duboko ukopano u zemlju. "Od početka rada do danas HEC je proizveo oko 9,7 milijardi kilovat sati struje, a uz nova i planirana ulaganja u budućnosti se očekuju novi proizvodni rekordi. Zahvaljujući pravodobnom održavanju i dosadašnjim ulaganjima u objekte i opremu pogonska je spremnost i sigurnost ljudi i opreme na zadovoljavajućoj razini. Sve se to radi kako bi i budući naraštaji slavili još dosta obljetnica", govori nam Nikola Krešić, rukovoditelj CHEČ (Crpna hidroelektrana Čapljina), dok očekujemo ulazak duboko u utrobu zemlje i obilazak objekata i postrojenja. Kroz ulazni tunel dužine oko 800 metara vozi se automobilom te dolazimo do montažnog platoa (oko 250 metara pod zemljom gledajući okomito) oko kojeg je manja zgrada s prostorijama za nadzor i upravljanje svim postrojenjima. Tu postaje još uzbudljivije jer slijedi spuštanjem dizalom još šest katova dublje u zemlju, stoje zapravo krajnja točka na više od 30 metara ispod razine mora.

Dug proces navikavanja
"Treba vam skoro godina dana da biste se uopće naviknuli na ovaj prostor i naučili gdje što stoji i tek tada vam ovo postaje kao drugi dom", ističe vođa smjene Damir Bukmir i to kao da čita naše misli, jer smo ga prvo htjeli upitati kako se uopće snalaze u spuštanju kroz sve te tunele i brojne prostorije s ogromnim postrojenjima. I tako smo se spustili na samo dno (skoro 40 metara ispod morske razine), gdje je i najveća strojarnica u BilH, a možda i šire. Najživlje je ipak u upravljačkoj sobi, odnosno "mozgu" HEČ-a, iz koje se sve nadzire te upravlja opremom i postrojenjima. Uz vođu smjene Damira Bukmira, dežurnu postavu za našeg posjeta činili su još Rade Krešić, Dominik Bunoza i Četko Šutalo. Svi su već naviknuli na rad 800 metara daleko od vanjskog svijeta gdje smo na kraju obilaska HEČ-a i mi bili najmirniji.
Hidroelektrana važna za regiju
Sa svoja dva motor-generatora snage po 240 MVA, CHEČ daje puni doprinos sigurnosti elektroenergetskog sustava u cijeloj regiji. Uz to ima tri vrste pogona (crpni, toplinski i kompezatorski) i najveću strojarnicu u BiH te je, po mnogo čemu, i jedinstvena u elektroenergetskom sustavu Elektroprivrede HZ HB Mostar. Vrijednost objekata i opreme CHEČ-a procjenjuje se na više od 500 milijuna američkih dolara, a što je apsolutni rekord u Čapljini.
Franjo Matić | Večernji list/caportal.info