FOTO:Ne blijedi sjećanje na legendarnog zapovijednika Božana Šimovića i poginule hrvatske branitelje

sjecanje simovic branitelji

Poseban je naglasak bio na čapljinska naselja Zviroviće i Prćavce koja u 2.svjetskom ratu i poraću imaju 77 a u Domovinskom ratu devet žrtava. Svima im je u Zvirovićima,uz prometnicu Čapljina-Čitluk,podignut veliki spomen križ ispred kojeg su jučer položeni vijenci i zapaljene svijeće te služena i sveta misa zadušnica.

Ovom manifestacijom obilježena je i 17.obljetnica pogibije Božana Šimovića, legendarnog zapovjednika hrvatskih snaga, koji je 1992.godine poginuo na području Rotimlje kod Stoca a po njemu je ime dobila i čapljinska vojarna, prva oslobođena u BIH. I Božanovo je ime na spomen obilježju u Zvirovićima a uz njega i drugi poginuli hrvatski branitelji iz Domovinskog rata sa ovog područja.

Vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva MZ Zvirovići i Prćavci, koordinacije stradalničkih Udruga i načelnik Općine Čapljina dr.Smiljan Vidić, izvršne i zakonodavne vlasti FBIH, Općina i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Stolac, Neum, Ravno,Čitluk i Ljubuški, ministarstva za pitanja branitelja i Udruge dragovoljaca HNŽ-a, izaslanstva HDZ 1990, HDZ BIH i HSP Đapić-dr.Jurišić te još ministarstva obrane i Oružanih snaga BIH, ratnih zapovjednika i suboraca pokojnog Božana Šimovića a na kraju i OO HDZ 1990 i Središnjice ove stranke te učitelji i djeca O.Š.Prćavci i Zvirovići.

Velikom broju okupljenih obratio se čapljinski načelnik dr.Smiljan Vidić riječima „ Brojeve i imena žrtava znamo i to je samo kap u moru hrvatskih žrtava za našu slobodu. Te žrtve nikada ne smijemo zaboraviti jer nam je to temelj slobode i nadanja za bolje sutra. Hrvati u BIH su ravnopravni samo na papiru a u stvarnosti je to nažalost dosta drugačije. Na svima nama je da to stanje izmijenimo i da time ne pređemo preko svih ovih žrtava kojima se danas klanjamo. “

Svetu misu zadušnicu ispred Spomen križa u Zvirovićima predvodio je don.Ivo Šutalo. Organizator skupa odavanja počasti poginulim braniteljima u Zvirovićima je bila Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Čapljina a pod pokroviteljstvom Općine Čapljina.

Tekst i foto: Frano Matić, VL | CAportal.info