FOTO  Charlie Chaplin rođen u Čapljini

Čapljina
koji je na povijesni lokalitet kasnoantičke ville Rustice Mogorjelo kod Čapljine doveo veću skupinu glumaca, redatelja i novinara iz BIH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Točnije, sve su to bili sudionici i gosti  3. dana filma u Mostaru koji su slobodne trenutke iskoristili kako bi obišli kulturno - povijesne znamenitosti Općine Čapljina. Lokalitet Mogorjela je nešto što desetljećima oduševljava tisuće domaćih i stranih turista a filmskim radnicima daje posebne inspiracije za snimanje filmova. Na ovom lokalitetu već su snimani kadrovi nekih filmova.

Nikada jača filmsko - redateljska ekipa nije posjetila ovo područje, a uz Slavena Knezovića i Miru Barnjaka tu su bili još i poznati redatelj Branko Schmidt kao i njegov kolega redatelj filma '' Čekaj me ja neću doći '' Miroslav Momčilović, te niz glumaca iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Ovaj posjet nije bio samo turistički već su se razmatrale i mogućnosti  velikog otvaranja  Čapljine za snimanje filmova. U ulozi domaćina bio je prof. Željko Bonić, pomoćnik načelnika Općine Čapljina za društvene djelatnosti, koji je glumce i redatelje pozvao da na ovom području realiziraju svoje projekte i istaknuo:

'' Kao rijetko koje područje u Bosni i Hercegovini naša Općina Čapljina ima posebnu povezanost prirodnih i kulturno - povijesnih znamenitosti koje su odlična podloga za snimanje filmova svih žanrova. Stoga vas i ovim putem pozivam na realiziranje projekata i snimanje filmova na području općine Čapljina, gdje ste uvijek dobrodošli. ''

'' Čapljina ima najljepši položaj u ovom dijelu Europe , jer se za manje od sat vremena može doći do planina ali i do mora. Stoga Čapljina može postati i otvoreni filmski studio. Svi ovi glumci i redatelji danas su došli obići Mogorjelo i Čapljinu, a možda će već drugi puta doći snimati filmove. To nam je cilj i tako ćemo promovirati ne samo Čapljinu već i cijelu Hercegovinu. '' - rekao nam je popularni glumac Slaven Knezović dok je kolegama glumcima iznosio detalje o Čapljini i Hercegovini.

Među glumcima i redateljima u Mogorjelu je bila i jedna od osobnih tajnica ruskog tajkuna Romana Abramovića. A da je Čapljina privlačna filmskim djelatnicima dokazuje i podatak o snimanju filma '' Cirkus Columbia '' oskarovca Danisa Tanovića, dok su se na zidinama Mogorjela ovog ljeta snimali i kadrovi filma '' Male ruke ''.

Frano Matić | Večernji list/caportal.info