Elektroprivreda Čapljini otima milijune maraka

... na odluku federalnog Parlamenta o tome kako više o raspodjeli novca ne odlučuje samo površina potopljenog zemljišta, nego i omjer prikupljene vode, vodstvo EP HZ HB je odlučilo kako Čapljini pripada 43,94 posto ( ranije 87,88), Neumu 28,71 posto (ranije 6,42) te Ravnom 27,35 posto (5,70).

- Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 1.1.2013. godine - stoji u nedavnoj odluci Uprave EP HZ HB.

Posljedice odluke

Govoreći u brojkama, Čapljina je ostala bez nekoliko milijuna maraka, dok je Ravno, na godišnjoj razini dobilo minimalno još jedan proračun. - Ako gledamo samo za prva tri mjeseca, Ravnom sada pripada 1,5 milijuna maraka, a njihov proračun je 1,3 milijuna.

To je isto kao da je Čapljina dobila 11 mil. maraka, što je iznos proračuna ovoga grada, govori nam naš izvor iz EP HZ HB. Prvi čovjek Čapljine dr. Smiljan Vidić rekao nam je kako ovaj problem pokušava riješiti već nekoliko mjeseci, ali dogovora s odgovornima u Elektropivredi nema. - Sama odluka Parlamenta je problematična jer je nemoguće izračunati količinu prikupljenih voda.

Premijer FBiH Nermin Nikšić je formirao povjerenstvo koje je trebalo riješiti ovaj problem. Povjerenstvo je zaključilo da ponovno treba mjeriti površinu i skupljanje vode. To će obaviti EP HZ HB, mjerodavna tijela FBiH, uz geodetske službe i suglasnost zainteresiranih općina. Zakon treba reći što je prikupljenja voda i tko to mjeri, a to može reći samo Parlament, objašnjava nam Vidić.

Kako do toga nije došlo, vodstvo EP HZ HB formira svoje povjerenstvo, te donosi odluku o novoj raspodjeli novca za tri spomenute općine. Mjerenje još uvijek nije obavljeno, niti je poznato koliko koja općina prikuplja voda za Hidroelektranu Čapljina.

Nema isplata

- Nama EP HZ HB ne isplaćuje ništa, a oni nam do 10. u mjesecu moraju poslati obračun, a do 15. uplatiti novce. Međutim, ove godine nisu ništa uplatili. Ja sam se obratio Ministarstvu financija. Oni su donijeli zaključak kako se uplate moraju vršiti dok se ne provedu zaključci koje je Nikšićevo povjerenstvo donijelo. Međutim, mi još nismo ništa dobili, ističe Vidić.

Čapljina je po ovoj osnovi za prva tri mjeseca trebala dobiti oko 2,5 milijuna maraka, što je nešto manje od četvrtine proračuna ovoga grada. Cijela priča će naravno dobiti sudski epilog. Općina Čapljina će tužiti EP HZ HB kako bi u konačnici dobila sredstva koja su joj pripadala prije upitnih odluka čelnika Elektroprivrede.

- Također, razmatramo o podizanju kaznenih prijava protiv osoba koje su konstruirale cijelu priču. Ne može netko samovoljno mijenjati odluke o raspodjeli novca. Naš pravni tim će uskoro donijeti odluku o podizanju kaznenih prijava - zaključuje načelnik Vidić. Neslužbeno se doznaje kako zbog ove teme vlada i raskol u Elektroprivredi HZ HB.

Službenici ove državne tvrtke koji su se pobunili protiv ovakvog načina rada, neslužbeno doznajem, trenutno snose posljedice u vidu smanjenja plaća i drugih sankcija.

S druge strane, otvara se Pandorina kutija, jer ako se govori o plaćanju prikupljenih voda, onda i Trebinje treba dobiti veliki dio ovoga kolača jer pušta velike količine vode u Popovo polje. U konačnici bi se moglo doći u situaciju da Trebinje dobiva više novca od EP HZ HB nego Čapljina, Neum i Ravno zajedno.

Večernji list