Čapljina: Maloljetnički brakovi ‘pucaju’ već poslije nekoliko mjeseci

Čapljina:  Maloljetnički brakovi ‘pucaju’ već poslije nekoliko mjeseci
Praksa pokazuje da su najveće žrtve djeca, ali u zadnje vrijeme sve je više slučajeva u kojima su djeca nažalost u ulozi zlostavljača, a žrtve su (uglavnom) stariji roditelji, piše vecernji list.

To je posljedica porasta tzv. vršnjačkog nasilja pri čemu djeca, na kraju, svoje (ne)opravdano nezadovoljstvo iskaljuju na roditeljima. Stoga uz djelatnike Centra za socijalni rad pune ruke posla često imaju i policajci koji bar privremeno donesu mir u obitelji. No, zbog raznih stvari i često neshvatljivih razloga na jugu Hercegovine u posljednje dvije godine u porastu je broj razvedenih brakova. Da stvar bude još čudnija tek svaki treći razvedeni brak bude "evidentiran" u službama Centra za socijalni rad koji u zadnje vrijeme imaju dosta posla na provedbi Obiteljskog zakona po pitanju razvoda braka, posredovanja, skrbništva, posvojenja, te uopće oko aktivnosti pružanja stručne pomoći vezene za zaštitu prava i interesa djece i ostalih članova obitelji.

Tako je tijekom prošle godine Centru za socijalni rad Čapljina podneseno 16 zahtjeva za posredovanje prije pokretanja postupka za razvod braka. Iz Centra za socijalni rad općine Čapljina ističu kako se malodobna djeca teško mire s razvodom roditelja te se s njima u Centru razgovara i pruža stručna pomoć. Uz ovu službenu statistiku na čapljinskom je području u zadnjih nekoliko mjeseci evidentan porast broja razvedenih brakova koji ne idu preko Centra za socijalni rad i pri čemu se supružnici prosto raziđu "u miru" i ne traže nikakva posredovanja pa to onda na kraju ostane daleko od očiju javnosti.