ČAPLJINA Održana brdska utrka XCM Narentas 2024

XCM Narentas
FENA

Biciklistička MTB utrka “XCM NARENTAS 2024”, u okviru koje se održava i kolo premijer lige BiH, te kup Republike Hrvatske (RH), počela je u nedjelju na brdu hercegovačkog krša “Narentas” u Gabela Polju kod Čapljine.

Utrka je duga oko 55 kilometara, staza istovremeno ulazi iz Bosne i Hercegovine u RH, a organizirali su je Biciklistički klub (BK) “Optimizedbike” Čapljina i BK Metković, izvještava Fena.

Predstavnik BK “Optimizedbike” Čapljina Stjepan Burić kazao je u razgovoru za Fenu kako na utrci sudjeluje oko 70 biciklista iz BiH i Hrvatske.

"Staza je kružna, jedan krug iznosi 18 kilometara i elevacijski 400 metara uspona, a voze se ukupno tri kruga. Mislimo da je jako bitno da se ovakvi događaji i utrke organiziraju u Čapljini jer to može potaknuti mlade da se krenu baviti ovim sportom. Optimizedbike trenutno ima dva aktivna biciklista od kojih je jedan državni prvak BiH u juniorskoj kategoriji, a osim nas u gradu postoji još i BK Čapljina", kazao je Burić.

Istaknuo je kako Hercegovina ima ogroman potencijal općenito, ali i kada je ova vrsta biciklizma u pitanju.

"Ljudi zbog naša dva kluba dolaze u Čapljinu i to nam je izuzetno drago jer sami znamo da je Hercegovina cvijet, ima stvarno odlične staze i za cestovna i za brdska bicikla i šteta bi bila to ne iskoristiti" kazao je Burić.

Dodao je kako je plan ubuduće ovu utrku organizirati svake godine.

"Želimo od ove utrke stvoriti tradiciju. Što se tiče ovih krajeva, osim Čapljine vozi se još u Ljubuškom i Livnu, a imamo uskoro i balkansko prvenstvo na Blidinju. Sljedeća brdska utrka nam je u Bihaću, a idući tjedan imamo i državno prvenstvo u Zavidovićima", dodaje Burić.

Organizatori su istaknuli kako je riječ o hvale vrijednom sportskom događaju u skladu svjesnosti, održivosti razine tjelesne kulture, sportskog duha, bitnosti uloge povezanosti čovjeka i prirode, zdravog i svjesnog načina života, te očuvanja okoliša i životne sredine.