FOTO  Bebe u Mostaru svoje prve dane provode uz Mozarta

Mozart, Mostar, bebe, udruga

Udruga MozART osnovana je u travnju 2021. godine pod vodstvom profesorica glazbeno-pedagoških predmeta u glazbenim školama Marije Polić, Ivane Kolakušić i Ivane Filipović. Udruga je kao svoj prvi projekt osnovala Malu školu glazbe, predškolski glazbeni odgoj za djecu uzrasta od 4 do 8 godina.  Mala škola glazbe predstavit će svoj rad i svoje učenike javnosti 22. lipnja koncertom u parku Zrinjevac. Svjesne nedovoljne ponude aktivnosti za naše najmlađe, osnivačice Udruge odlučile su se za velik korak. Uputile su se na obuku kako bi postale certificirani IAIM treneri i pokrenuli svoj novi projekt za roditelje i bebe uzrasta od 0-12 mjeseci.

ŠTO JE TO IAIM?

International association of infant massage osnovala je Vimala McClure 1978. god. Osnovna karakteristika IAIM programa je najmoćnije sredstvo komunikacije novorođenčadi s roditeljima, a to je dodir. Istraživanja su pokazala ogromne dobrobiti programa kako za djecu tako i za roditelje. Provođenjem ovog programa bebe se oslobađaju od bolova grčeva, zatvora, bolova rasta zubića, bolova rasta mišićne tenzije. Bebe bolje spavaju, manje plaču, postižu mogućnost samo-smirivanja, smanjuju nivo stresa te reguliraju svoja emocionalna stanja. Programom se uspješno stimulira probava, imunitet, krvotok, cirkulacija, razvoj mišića, respiratorni sustav, rast... Kroz interakciju s roditeljima bebe razvijaju osjećaj sigurnosti i povjerenja, razvijaju osjećaj ljubavi i vrednovanja te pospješuju proces povezivanja. 

S druge strane velike koristi ovog programa uživaju i roditelji kojima se omogućava razumijevanje bebinih potreba i signala. Roditelji uče kako provesti kvalitetno vrijeme s bebom te kako podržati njen razvoj. Roditelji postaju svjesni napretka svog djeteta. Program  utječe i na regulaciju raspoloženja roditelja. Velika korist programa očituje se u umanjivanju mogućnosti pojave postporođajne depresije te pospješivanju laktacije i dojenja. Istraživanja su pokazala veće samopouzdanje u brizi oko djeteta kod majki koje uspješno provode ovaj program.

PALČIĆI

Provođenje IAIM programa na prijevremeno rođenoj djeci utječe na povećanje tjelesne težine, slabljenje žutice, regulaciju srčanog ritma, ublažavanje tenzije mišića i bolova rasta, osnaživanje imunološkog sustava, poboljšanje gastrointestinalne funkcije, smanjenje stresa kod bebe i roditelja i smanjenje anksioznosti kod roditelja.

ŠTO JE MOZART EFEKT?

Najpoznatije djelovanje klasične glazbe za bebe je Mozartov efekt. To je izraz koji se odnosi na teoriju kako izlaganje beba Mozartovoj glazbi može djelovati na opće povećanje inteligencije. Na osnovu toga rađena su istraživanja kojima se dokazalo da Mozartova glazba pozitivno djeluje na jačanje prostorne logike. Klasična glazba ima smirujući učinak na ljudsko tijelo i um, ima pozitivne  efekte na emocionalni razvoj. Pomaže bebama koje imaju nemiran san, a veliki utjecaj ima na djecu koja su doživjela neku emocionalnu traumu. Djeca izložena slušanju klasične glazbe počinju ranije govoriti, pravilnije izgovaraju riječi, razvijaju vještine slušanja, te brže usvajaju rječnik. Stimulira se proizvodnja endorfina i hormonskim putem se djeluje na moždane aktivnosti. Stimuliraju se mentalni procesi i tako se razvija inteligencija.

Spojem ova dva programa otkrili smo prekrasnu oazu za roditelje i bebe od 0-12 mjeseci. Po završetku programa roditelji imaju usvojena znanja koja mogu provoditi sa svojom djecom dok god to ona žele.