Bacaju i do 50 tona opasnog medicinskog otpada u blizini kuća

opasni medicinski otpad, HNŽ, deponija, odlagalište smeća, beba, Smeće, ubojstvo, Posušje, Zagorje, Smeće, vodovod
Ova porazna činjenica da igle, kemikalije, infektivni, genotoksični i radioaktivni otpad završe uz komunalni iz kućanstava na zajedničkim odlagalištima potvrđena nam je u Županijskom ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša.

Data obveza

- To je, zaista, šokantno i ovaj gorući problem u našoj županiji nije samo ekološki nego i zdravstveni. Jer, užasavajuće je da nijedna bolnica u našoj županiji nema uređaj za sterilizaciju otpada! Mi smo pokrenuli aktivnosti, odnosno data je obveza svakoj zdravstvenoj ustanovi da, prema Pravilniku o upravljanju medicinskim otpadom, izradi Plan upravljanja medicinskim otpadom koji će primjenjivati. No, mi smo u 2012. izdali odobrenja za planove za samo dvije zdravstvene ustanove, a lani svega osam - kaže nam pomoćnik ministra Zejnil Trešnjo.

On napominje da se svako odobrenje šalje na znanje u Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ, u čijoj je nadležnosti, dodaje, provjeravanje tih planova u praksi.

No, to što je direktno ugroženo zdravlje stanovnika Konjica, Jablanice, Prozora, Mostara, Neuma, Čitluka, Čapljine i Ravnog, očito, ne brine nadležne u Županijskoj vladi, s obzirom na to da u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ne postoji inspektor zdravlja!

Privatni lobiji

Prema tvrdnjama Avazovog izvora iz Vlade HNŽ, imenovanje inspektora zdravlja namjerno se odgađa, jer, kako pojašnjava, privatni lobiji vrše pritisak na nadležne, znajući da bi češljanjem zdravstvenih ustanova prljavština izašla na vidjelo.

- Procedura za imenovanje inspektora zdravlja je u toku - prenio nam je glasnogovornik Vlade Pero Pavlović odgovor ministra zdravstva Mladena Boškovića (HDZ BiH).

Pretovarna stanica

- Ako se ubrzo ne uspostavi regionalni centar za upravljanje otpadom na deponiji „Uborak", crno nam se piše - upozorava Trešnjo i dodaje da je prvo i osnovno da Skupština HNŽ usvoji plan upravljanja otpadom koji je stopiran već dvije godine i to zato što Općina Čapljina nije pronašla drugu lokaciju za pretovarnu stanicu za njih, Stolac i Neum.