FOTO/VIDEO  Autocesta kroz Hercegovinu: Autocestom od Buna do Počitelj moći ćemo tek za više od godinu dana?

autocesta

Poddionica Buna-Počitelj je duga 7,2 km i dio je dionice autoceste na Koridoru Vc Mostar jug - Počitelj. Čitava je locirana na geološki i morfološki izuzetno povoljnom relativno ravnom terenu, što pogoduje dinamici izgradnje, ali i cijeni koštanja.

Radovi su počeli u kolovozu ove godine, pa iako se još uvijek ne vide konkretni oblici nečega što sliči autocesti, nadležni kažu kako je za sada još u toku prva faza - a pod njom se smatra čišćenje terena (završeno do pola trase) što je preduvjet za konkretne građevinske radove.

Na ovoj dionici, osim kolnika standardnog profila, kao što je onaj od Bijače prema Zvirovićima, nalazit će se i dva nova nadvožnjaka, jedan podvožnjak i jedan prolazak za životinje. Voditelj projekta ispred JP Autoceste Federacije BiH, Antonio Križanac je istaknuo kako radovi idu planiranom dinamikom.

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Buna - Počitelj je 25.692.383,53 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ugovor je, inače, potpisan u svibnju u Mostaru, a rok za završetak radova je 18 mjeseci. Nadzor nad gradnjom vršit će tvrtka Aecom iz Španjolske.

Podsjetimo, JP Autoceste FBiH su dobile pet ponuda za izgradnju ove poddionice, na osnovu međunarodno sprovedenog natječaja. Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je dala suglasnost na evalucijsko izvješće tenderske komisije JP Autoceste FBIH, prema kojem je predloženo je da ugovor bude dodijeljen bh. Izvođaču, tvrtki Hering d.d. iz Širokog Brijega.

Fotografije: Facebook - Autoceste FBiH