LICEMJERI Za ministra postavljaju Cikotića, a bune se protiv odlikovanja koje će primiti Jelić

Knin zastave

Najava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića kako će na godišnjicu vojne akcije "Oluja" odlikovati četiri gardijske brigade HVO-a i specijalnu Vojnu policiju HVO-a iz BiH uzburkala je duhove u našoj zemlji. Tako Stranci demokratske akcije nije ništa sporno u imenovanju Selme Cikotića za državnog ministra, premda ga se dovodi u vezu sa strašnim zločinima Bugojna, a s druge strane protive se odlikovanju Mije Jelića.

S treće strane, kada Bakir Izetbegović kaže da mu je otac ostavio BiH u amanet Erdoganu, to pak nije uplitanje ili mentalno poklanjanje cijele zemlje Turskoj, kao da je svojina jednog naroda, dok je priznanje postrojbama koje su branile i Hrvatsku "politički incident koji zadire u unutrašnje odnose BiH".

"Organizacijom tog čina predviđeno je da svečano odlikovanje primi Zlatan Mijo Jelić, koji je, po njihovu mišljenju, za bosansko-hercegovačko pravosuđe bjegunac od pravde, što, kako kažu, nužno provocira negativne međudržavne implikacije", kažu iz ŽO SDA. Cikotić pak nije bjegunac, budući da nije bilo ni pokušaja da ga se procesuira za Bugojno.

"Hrvati u Bosni i Hercegovini su konstitutivan narod sa svim pravima, ali i obavezama kao i drugi narodi. Miješanje zemalja iz okruženja u unutrašnje prilike BiH nećemo dozvoliti jer ga opravdano smatramo atakom na suverenitet naše zemlje. Europski lideri koji baštine osnovne postulate demokracije, poštivanje ljudskih prava ili zagovaraju dijalog tamo gdje je on bio ugrožen ne smiju sebi dozvoliti ovakve sramotne povijesno pogrešne poteze", stoji u priopćenju SDA. Nadati se da će se ovih rečenica sjetiti kada dovode Erdogana u Zetru, i ostavljaju mu u amanet cijelu BiH.

Podsjetimo, Cikotić je u vrijeme rata bio zapovjednik Operativne grupe „Zapad“ - Bugojno, Gornji Vakuf-Uskoplje, Donji Vakuf i sjeverozapadni dio općine Novi Travnik.

U vrijeme njegovog zapovijedanja dogodili su se brojni teški zločini, posebno nad Hrvatima Bugojna. No umjesto na optuženičkoj klupi, Cikotić redovito završi u nekom ministarstvu, zadnji put sigurnosti.

Unatoč protivljenju hrvatskih udruga, politike, naroda koji je dobro osjetio sigurnost u vrijeme Cikotića, SDA ga je imenovala za ministra.

Predsjednik Zoran Milanović u utorak će povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice VRO Oluja na kninskoj tvrđavi prirediti prijem za ratne zapovjednike i odlikovati umirovljene generale HV-a te četiri gardijske brigade HVO-a.

Na svečanosti, koja počinje u 20 sati, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović uručit će odluke o odlikovanju Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom umirovljenim generalima HV-a za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te odluke o odlikovanju Redom Nikole Šubića Zrinskog gardijskim brigadama HVO-a i Specijalnoj policiji MUP-a za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom odlikovani su umirovljeni general-pukovnik Miljenko Crnjac, umirovljeni general-pukovnik Đuro Dečak, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, umirovljeni general-bojnik Rahim Ademi, umirovljeni general-bojnik Luka Džanko,  umirovljeni general-bojnik Nojko Marinović, umirovljeni general-bojnik Damir Krstičević, umirovljeni general-bojnik Vinko Vrbanac i umirovljeni brigadni general Ante Kotromanović.

Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovane su 1. gardijska brigada HVO-a Ante Bruno Bušić – Livno, 2. gardijska brigada HVO-a – Mostar, 3. gardijska brigada HVO-a Jastrebovi – Vitez, 4. gardijska brigada HVO-a Sinovi Posavine i Specijalna policija MUP-a HR HB.