FOTO  25 godina od zločina u Srebrenici: Opomena za cijeli svijet

Srebrenica 2020
Avaz

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i obraćanjem dužnosnika započela je službena komemoracija za žrtve genocida u Zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija u Srebrenici koji je počinjen u srpnju 1995. godine.

Više od 35 predsjednika i premijera država svijeta snimilo je video-poruke koje su emitirane u okviru obilježavanja 25. godišnjice najvećeg zločina na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Delegacije i zvanice, kao i sudionici Marša mira 2020. godine, zbog pandemije koronavirusa ne mogu prisustvovati obilježavanju godišnjice, a samim tim, mali broj ljudi ove godine moći će klanjati dženazu ubijenim Srebreničanima.

Održan je vjerski dio programa obilježavanja, a slijedi dženaza za ukop devet žrtava genocida: Salko (Ahmo) Ibišević (1972.), Hasan (Alija) Pezić (1925.), Sead (Huso) Hasanović (1971.), Alija (Bekto) Suljić (1969.), Hasib (Šaban) Hasanović (1970.), Zuhdija (Suljo) Avdagić (1947.), Bajro (Ramo) Salihović (1943.), Ibrahim (Hamid) Zukanović (1941.).

"Danas se okupljamo u znak sjećanja na tisuće očeva, braće i sinova ubijenih prije dvadeset pet godina. Iako danas možemo biti zajedno samo duhom, mi također nismo sami. Širom svijeta mnogi će zastati danas da odaju počast sjećanju na Srebrenicu", kazao je između ostaloga glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serge Brammertz.

"Zaista mi je žao što smo spriječeni u okupljanju i tugovanju zajedno kako bismo i trebali, međutim, molim vas znajte da sam tu s vama duhom, danas od svih dana. Slušao sam priče preživjelih čija hrabrost i snaga me još uvijek začuđuju. Gledao sam video snimke bespomoćnih, nenaoružanih bosanskih Muslimana civila kako bivaju sistemski strijeljani. Vidio sam slike hrpa tijela ispred skladišta u Kravici, ne mogu nikad zaboraviti izraze lica onih koji su znali da će poginuti", kazao je predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je da se 25 godina nakon genocida u Srebrenici suočavamo sa prekrajanjem povijesnih činjenica, relativiziranjem zločina pa čak i sa glorificiranjem osuđenih ratnih zločinaca. "Nitko nije osudio nijedan narod, nema loših naroda, samo loših osoba. Međutim, dati ime studentskom domu po presuđenom ratnom zločincu je neljudski i anticivilizacijski, to je izrugivanje univerzalnim ljudskim vrijednostima", istaknuo je između ostaloga Inzko.

Ministar vanjskih poslova Litvanije Linas Linkevičius obratio se video porukom povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Danas obilježavamo tragični događaj koji potresao svijet. Prije dvadeset i pet godina u najvećem masakru u Europi nakon Drugog svjetskog rata, brutalno je ubijeno više od 8.000 nenaoružanih i nevinih ljudi. Danas odajemo počast onima koji su izgubili život. Iskrenu sućut upućujemo njihovim obiteljima i voljenima. Nudimo iskrene riječi podrške onima koji su preživjeli ovu tragediju. Tragedija je ostavila duboke tragove onima koji su preživjeli, ali i svima nama", naveo je Linkevičius.

Osim navedenih, riječi podrške uputile su brojne istaknute ličnosti iz Europe i svijeta. Među njima su Angelina Jolie, fra Franjo Ninić, Zoran Milanović, Bojko Borisov, Ursula von der Leyen, Giuseppe Conte, Justin Trudeau, Bill Clinton, princ Faisal bin Farhan Al-Saud, Michael Pompeo, Boris Johnson i drugi.

Opkoljena enklava i nekadašnja zaštićena zona Ujedinjenih nacija u istočnoj BiH, srpnja 1995. godine pala je u ruke Vojske Republike Srpske i generala Ratka Mladića.

Najmanje 8.372 dječaka i odraslih muškarca i 571 žena ubijeni su u masovnim egzekucijama pod Mladićevim zapovjedništvom i po naredbi Radovana Karadžića koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju proglasio krivim za zločin genocida u Srebrenici.