Kantarion je najbolji saveznik svih žena

Vidi originalni članak
... ustanovljeno je i da ima manje neželjenih dejstava od drugih antidepresiva.

Kantarion se uzima u obliku tonika, čaja, ulja ili tinkture, a u novije vrijeme može da se nađe i u obliku kapsula, koje utiču na raspoloženje i poboljšavaju emocionalnu ravnotežu. U narodnoj medicini ova biljka ima posebnu vrijednost u liječenju posjekotina, opekotina, hemoroida, a odlična je i za zarastanje rana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kožne promjene liječe se tako što se po njima maže ulje kantariona, ili se povrijeđeno mjesto oblaže čistom gazom ili čistim platnom natopljenim kantarionom.

Izuzetno je djelotvoran i za jačanje kose, kao i za oporavljanje kose oštećenje bojanjem.

Čaj kantariona pije se tri puta dnevno kod gastritisa, čira na želucu, proliva, žutice, glavobolje, bubrežnih i menstrualnih tegoba.

U narodnoj, ali i u službenoj medicini, kantarion, žalfija, kamilica i hajdučka trava smatraju se djelotvornim u liječenju pojedinih spolnih bolesti. Vaginalete sa uljanim ekstraktom cvjetova ovih biljaka i korijena svježe mrkve koriste se za obnavljanje sluzokože grlića materice i vagine, otklanjaju simptome zapaljenja i bijelog pranja koje prate svrab, bol i peckanje.

Vaginalete su pokazale rezultate i u otklanjanju postmenopauzalnih simptoma, a djelotvorne su i protiv određenih bakterija i gljivica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored vaginaleta koje možete kupiti u ljekarni, za vaginalnu uporabu možete da koristite i ulje kantariona u koje ćete umočiti tampon, ostaviti da upije ulje i koristiti ih kao vaginalete.

Vezani članci