Žuta mrtva kopriva

Vidi originalni članak
Žuta mrtva kopriva ima latinsko ime Lamium galeobdolon, a raste u vlažnim šumama i jarcima, ispod grmlja, uz plotove i živice, na ruševinama, sjenovitim vlažnim mjestima i prije svega tamo gdje raste i velika kopriva.Žuta mrtva kopriva cvjeta u travnju i svibnju, u planinskim predjelima i kasnije. Iz trajnoga podanka raste uspravna, do 50 cm visoka stabljika, listovi su nasuprotni, jajasti i nazubljeni, cvjetovi su sakupljeni u prividnim pršljenovima. Beremo listove i cvjetove.

Isto kao i žuta izvanredna ljekovita biljka je bijela mrtva kopriva (Lamium album). Cvjeta od svibnja do listopada kao korov uz putove, na ruševinama i uz željezničke nasipe. Beremo i listove, ali naročito cvjetove. Čaj od bijele mrtve koprive, ako pijemo dvije šalice dnevno, pomaže kod teških trbušnih i menstruacijskih tegoba. Isto tako dobro čisti krv, djeluje kod nesanice i jako je djelotvoran lijek kod najrazličitijih ženskih bolesti. Mlade djevojke koje imaju stalne bolove u trbuhu trebale bi posebno cijeniti taj čaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvjetove i listove žute mrtve koprive koristimo kod sličnih tegoba, posebno kod slaboga otjecanja urina, bolesti mokraćnih organa, bolnoga mokrenja, teških bubrežnih oboljenja i vodene bolesti srca. Cvjetove valja koristiti kod probavnih smetnji, skrofuloze i kožnoga osipa. U tu svrhu pijemo jednu šalicu čaja u dopodnevnim satima. Kod čireva i proširenih vena pomažu oblozi od ostataka čaja mrtve koprive.

Žuta mrtva kopriva uspješna je i kod paralitičkog mjehura u starijih ljudi, nadalje kod prehlade mjehura i upale bubrega. Posebno je blagotvorna sjedeća kupka s dodatkom uvarka ove biljke.

Kod neizlječivoga skvrćavanja bubrega i prikapčanja na umjetni bubreg postižemo s žutom mrtvom koprivom, pomiješanom u jednakim dijelovima s broćikom i zlatnicom, najbolje rezultate pri liječenju. Ako nemamo na raspolaganju žute mrtve koprive možemo ju nadomjestiti s bijelom mrtvom koprivom.
Načini uporabe žute mrtve koprive

Priprema čaja: 1 vrhom punu čajnu žličicu biljke stavimo na četvrtinu litre vode. Samo oparimo i pustimo da kratko odstoji.

Oblozi: 3 vrhom pune čajne žličice na pola litre vode, oparimo, pustimo da kratko odstoji. S iscrpinom nakvasimo platno i stavljamo tople obloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čajna mješavina: Žuta mrtva kopriva, broćika i zlatnica pomiješane u jednakim dijelovima. Oparimo jednu vrhom punu čajnu žličicu te mješavine s četvrt litra vode.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl

Vezani članci