Zašto uvozimo 15 milijuna KM vode kada je imamo u izobilju?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Procjenjuje se da je kvaliteta pitke vode na našim područjima bogatija od cijele srednje Europe. Trenutačno se u BiH relativno slabo iskorištavaju vode kao prirodno bogatstvo, a za takvo stanje postoje mnogobrojni razlozi. Jednim od potencijalnih problema se smatra neaktivan odnos države i institucija prema domaćoj vodi koje je u izobilju.

U Upravi za indirektno oporezivanje saznali smo kakvo je stanje uvoza i izvoza vode za 2011.god. kao i za tekuću godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U 2011.god. u BiH je uvezeno (negazirane prirodne mineralne vode) u ukupnoj vrijednosti 6, 5 milijuna KM, a ostala prirodna mineralna voda, gazirana u vrijednosti od 8,5 milijuna KM. Što se tiče izvoza u navedenoj godini vode koje uključuju (prirodne, umjetne i gazirane, bez dodatnog šećera ili nekog drugog sladila ili aroma) izvezeno je u ukupnoj vrijednosti od 2, 8 milijuna KM"dodali su u UIO.

Tekuća godina također ne daje nikakve svjetlije prognoze, u iskorištavanju ovoga resursa. U Upravi za indirektno oporezivanje(UIO) saznali smo da je u devet mjeseci 2012.g. u BiH uvezeno (negazirane prirodne mineralne vode), u količini od 16.075 tona ukupne vrijednosti 6, 6 milijuna KM.

„Nadalje u istome razdoblju je uvezeno gazirane vode u količini od 13.360 tona, ukupne vrijednosti od 6, 5 milijun a KM. Voda se uglavnom uvozila iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Što se tiče izvoza vode pod kojim se podrazumijeva (prirodna, umjetna, mineralna i gazirana, bez dodatnog šećera ili nekog drugog sladila ili aroma) ukupan izvoz je bio 2,4 milijuna KM. Zemlje gdje je BiH izvozila vodu su Hrvatska i Srbija. Najveći izvoznici su Sarajevski Kiseljak, Voda Kruna Mrkonjić Grad, VIK Kladuša, Planinski biser Posušje, Dera Trebinje"naglasili su iz UIO.

Odnos uvoza i izvoza vode u navedenom razdoblju nam najbolje ukazuje kako prirodni resursi unatoč kvaliteti i potencijalu zbog loše organiziranosti nisu konkurentni i sve teže pronalaze izvozna tržišta. Prije svega moramo razviti svijest o bogatstvu koje imamo, i odgovornost prema njegovom iskorištavanju.

Izvor: hum.ba

Vezani članci