Primjena crvene djeteline u liječenju

Vidi originalni članak

Čaj od njenih cvjetova je vrlo učinkovito sredstvo protiv upale sluznice želuca, za regulaciju probave te za poticanje apetita. Crvena djetelina se koristi i kod bronhitisa te za poticanje iskašljavanja uslijed prehlade.
Ljekoviti recept od crvene djeteline: Za iskašljavanje prelijte 2 čajne žličice sušenih cvjetova šalicom kipuće vode i pustite da odstoji 15 minuta. Čaj zasladite medom i popijte.
Pripravci od djeteline potiču rad jetre, a koriste se i protiv glavobolje, kostobolje i reume. Djetelinu uspješno primjenjujemo i kod oboljenja kože, posebno kroničnih oboljenja, različitih upala i gljivičnih bolesti, ali i primjerice kod uboda insekata. Protiv upale i svrbeža mjesto uboda insekata istrljajte svježim cvjetićima djeteline. Pripravci na bazi djeteline pomažu i kod akni, čireva, bradavica, ljuštenja, krastica i ekcema te primjerice psorijaze.
Djetelina pomaže i kod poteškoća s funkcioniranjem srca i krvnih žila snižavajući kolesterol i čisteći krv.
Još jedan recept od crvene djeteline: Protiv vrtoglavice uzrokovane niskim šećerom u krvi svaki dan uzmite 1 čajnu žličicu meda od djeteline. Za čišćenje krvi prelijte 6 do 8 sušenih cvjetova djeteline s jednom četvrtinom litre ključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta, procijedite i zasladite medom. Svježe spremljeni čaj pijte dva do tri puta dnevno, četiri do šest tjedana.
Djetelina sadrži i obilje biljnih hormona, vitamina E, bjelančevina, selena, kalija, cinka i magnezija pa se odavna koristi za poticanje ženske plodnosti. Tako su je Kelti obavezno stavljali u vjenčane bukete. Za čaj protiv neplodnosti, 30 g sušenih cvjetića i 1 čajnu žličicu sušenih listića metvice prelijte s 1 l ključale vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Čaj zasladite medom i popijte.
Zahvaljujući svojim sastojcima djetelina pomaže i kod različitih fizioloških i psihičkih tegoba uzrokovanih PMS-om, a posebno klimakterijem. No, ona i općenito pogoduje našoj psihi i osnažuje je, pa ublažava psihičku napetost, ali i depresiju te pomaže u uspostavljanju narušene psihičke ravnoteže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezine cvjetne esencije pomažu kod gubitka kontrole nad emocijama te posebno u slučaju napada panike i histerije.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl

Vezani članci